Jeugddammers Damvereniging toonaangevend

Lisa Aleven andermaal groepswinnaar

Het feit dat elf van de veertig deelnemers aan de jeugddamdag in Lent (23 februari) van Damvereniging VBI uit Huissen kwam, bewijst hoe belangrijk de Huissense vereniging is voor het Gelderse jeugddammen. Dat de prestaties ook zeer goed zijn, wordt bewezen met het feit dat vijf van de elf spelers met een beker naar huis gingen.

Sil Spieard moest wel even slikken toen hij als kersverse pupil in de sterkste groep werd ingedeeld. Hij bleef er nuchter onder, scoorde zes uit vijf, en behaalde daarmee een fraaie derde plaats. In de tweede groep maakte Lisa Aleven haar matige optreden van de voorgaande week (provinciale pupillenkampioenschap) helemaal goed. Zij was de enige deelnemer die alle partijen won. Niet alleen de score van veertien uit zeven, maar ook haar uitstekende spel wekken verwachtingen voor de komende toernooien. In deze groep verraste Rikke Ponger met een prachtige derde plaats (acht uit zeven). Daymian van Sommeren stelde deze keer teleur.
In de derde groep scoorden Luka Wissink zes en Tessa Aleven vijf punten uit zeven wedstrijden. Zij eindigden in de middenmoot. In de schaduw van de nummers 1 en 2 streden Sem en Guido Janssen om de derde prijs. Het kwam tussen de beide VBI-spelers, die twaalf uit tien scoorden, tot een barrage, die door Sem fraai werd gewonnen. Hij is nog niet zo ervaren, maar Sems sterke spel trok in een aantal partijen de aandacht van de kenners. Michelle Kway draaide aanvankelijk goed mee in de top, maar door nederlagen tegen de koplopers viel ze terug naar de zesde plaats met negen uit negen.
In de vijfde groep deed Todor Wissink het andermaal uitstekend. Met negen punten uit zeven bereikte hij een gedeelde tweede plaats, maar in de barrage werd hij terugverwezen naar de derde positie. Niek Knuiman kwam in zijn groep nog ervaring tekort.