Jozefschool wint spannende strijd om gewestelijk schooldamkampioenschap

door Leen de Rooij

De wedstrijd om het schooldamkampioenschap van Gelderland- Zuid had bij de teams van de onderbouw (tot en met groep 6) een spannend verloop. Vanaf het begin wonnen de viertallen van de Jozefschool uit Huissen en de Troubadour uit Elden al hun partijen, terwijl de onderlinge wedstrijd in een gelijk spel eindigde.

070202schooldammen.gif Bij het ingaan van de laatste ronde stonden de teams niet alleen in wedstrijdpunten, maar ook in weerstandspunten gelijk. De leerlingen van de Jozefschool maakten in de laatste ronde geen fout, terwijl de Eldenaren met moeite een gelijk spel uit het vuur sleepten. Zo wist de Huissense school, bestaande uit Lisa Aleven, Quint van Onna, Joep van Geelen, Demi Lukassen, Michelle van den Beld en Tessa Aleven beslag te leggen op de eerste prijs. Quint haalde de hoogste score, hij speelde een keer remise en won zijn overige partijen. Lisa Aleven verloor slechts een keer en wist haar andere partijen ook in winst om te zetten. Ook de andere spelers, die elkaar afwisselden, leverden een voortreffelijke prestatie. Alle kinderen zijn lid van Damvereniging VBI. Naast de Jozefschool wisten ook de teams van Het Drieluik en ’t Tweespan de finale te bereiken. Zij werden respectievelijk derde en vierde.

070202schooldammen2.gifBij de wedstrijd om het kampioenschap bij de bovenbouw (groep 7 en 8) konden de Huissense teams geen potten breken. Verrassend wist de Marang uit Angeren de titel te bemachtigen, terwijl twee teams van de Julianaschool uit Heteren tweede en derde werden. De overwinning van de Angerense school was des te opmerkelijk, omdat deze leerlingen (nog) geen damlessen hebben gevolgd. Het team van de Tweespan, dat helaas niet in zijn sterkste opstelling kon aantreden, was hier het beste presterende Huissense team.

De finale van Gelderland wordt op 10 maart gespeeld. De plaats van handeling is nog niet bekend.