Kampioenschap ligt voor het oprapen

door Joop Hendriksen

Voor Damvereniging VBI was de wedstrijd tegen Van Stigt Thans de belangrijkste van deze competitie. Met twee punten voorsprong was resultaat noodzakelijk om het landskampioenschap veilig te stellen. Het werd een uitermate boeiende wedstrijd.

Jasper Lemmen koos na een spannend begin voor zekerheid : remise. Johan Krajenbrink zette een spannende partij op. In het middenspel koos ook hij voor veiligheid. Wouter Ludwig nam evenmin risico en de derde remise was een feit. Jos Stokkel trof een tegenstander die op winst uit was. Die gebruikte daarvoor wel veel tijd. Jos had in het middenspel de ruimte om een gelijkwaardige remise te bedenken.

Bij Gérard Jansen ging het mis. Hij kwam tegen oud-wereldkampioen Gantwarg vrij snel in de problemen en kon de aanval van zijn tegenstander onvoldoende opvangen. Odin Mol corrigeerde onmiddellijk. Een omsingeling kon zijn tegenstander niet aan en de stand was weer gelijk. Toine Brouwers koos de veilige weg tegen veelvuldig Nederlands kampioen Rob Clerc. Hij kwam tot een gelijkwaardige remise.

Guntis Valneris zocht wel de aanval maar kreeg onvoldoende kansen. Fred de Koning koos voor veiligheid. Zijn tegenstander kwam wel wat beter te staan maar Fred kon dat goed opvangen. Toen was bij een 9-9 stand de partij van Alexander Baljakin nog bezig. Hij trok vanaf het begin ten aanval en bouwde een sterke stand op. Zijn tegenstander had in het ingewikkelde eindspel te weinig tijd om de reddende oplossing te bedenken.

Met nog twee wedstrijden te gaan en vier punten voorsprong heeft Damvereniging alle kaarten in handen om het 15e landskampioenschap binnen te halen.