Tweede team kopje onder

door Theo Berends

Het tweede tiental van Damvereniging VBI Huissen heeft het afgelopen weekend een gevoelige nederlaag geleden in de nationale damcompetitie. Tegen het sterke DES uit Lunteren waren de dammers uit Huissen niet opgewassen. Er werd met 12-8 verloren en daar mochten wij nog niet over mopperen.

De uitslag had ook zomaar hoger uit kunnen vallen. Door deze nederlaag moeten we de koppositie nu delen, met de dammers van het Noorden. Zij versloegen thuis Huizum met 13-7. DES Lunteren volgt op de derde plaats, met één puntje minder. Dus de spanning is volledig terug in deze hoofdklasse A. Met nog twee ronden te gaan, lijkt het kampioenschap beslist te gaan worden op het doelsaldo. Daarin hebben de Huissenaren nu nog een licht voordeeltje.

De wedstrijd begon niet slecht voor ons. De zieke Joost Hendriksen speelde tegen Ronald van de Beek een sterke partij. Joost lokte Ronald om uit zijn hok te komen. Hij gunde de Ronald de aanval, zonder dat deze daar echt de controle over had. De Huissenaar zette de lange vleugel van zijn tegenstander flink onder druk. Toen deze 32…14-20? speelde was het voor Joost een koud kunstje om schijfwinst binnen te halen. Niet veel later kon Joost de felicitaties in ontvangst nemen.

Rob Schrooten kwam tot een puntendeling met Arjan van Galen. Na de opening ging het spel over in klassieke banen. Rob ontsnapte aan schijfverlies na 17.43-39? van Galen had met een simpele truc een schijf kunnen winnen. De partij ging verder vrijwel gelijk op. Na 44.43-38 koos Arjan terecht voor een remiseafwikkeling. Daar mocht Rob achteraf wel tevreden mee zijn.

Vervolgens was het Stijn Overeen die DES weer naast de Huissenaren wist te brengen. Stijn vloerde, onze man in vorm, Marcel Janssen. Overeen speelde de opening dusdanig sterk en snel, dat hij deze opening voorbereid moet hebben. Vanuit de Tsjegolew opening koos Marcel voor de opbouw met 10…13-18 14…09-13. Dat leidt altijd tot spectaculaire partijen. Persoonlijk had ik liever voor een iets rustiger verloop gekozen met 10…12-18 en later 7-12. In het middenspel stond de Huissenaar zwaar onder druk. Uit nood geboren, nam Marcel een afwikkeling die hem wel op dam bracht. Maar in het verdere partijverloop was Marcel kansloos.

Onze sterkste troef werd vervolgens uitgespeeld. Geert van Aalten nam het op tegen Johan Top. Zoals we van Geert gewend zijn, speelde hij weer een sterke partij. Als gebruikelijk trok hij het initiatief na zich toe. Dat leidde tot een mooie centrum bezetting. Vervolgens plaatste Geert met 23.29-23! een schijf in het hart van het zwarte centrum. Met de nodige ruiltjes probeerde Johan zich staande te houden. Met een fraai offer 44.34-30!! maakte hij zijn tegenstander op slag kansloos. Enkele zetten later moest Johan ook nog een dam toestaan. Niet veel later gaf Johan dan toch maar op.

Emiel Leijser trof aan het eerste bord de halve finalist van het NK Coen Bommel. Heden ten dagen is het geen kunst om halve finalist te zijn. Sinds er een vrije inschrijving is, kan iedereen zicht aanmelden. Altijd gedacht het Nederlands kampioenschap alleen voor dammers met een Nederlands paspoort was. Tot verbazing van vele dammers verscheen de Rus Alexander Shvartsman aan de start, van de vorige weekend begonnen plaatsingswedstrijden. Even links en recht navraag gedaan. Het schijnt dat iedere dammer die lid is van de KNDB, aan deze kwalificatiewedstrijden mee kan doen. Heel vreemd omdat in de meeste sporten de Russische sporters worden geweerd wegens de inval in de Oekraïne. En je moet beschikken over een Nederlands paspoort of ID. Schijnt dus een fout in de reglementen van de KNDB te zijn. Mag toch aannemen dat dit reglement snel aangepast gaat worden? Maar dit terzijde,  heeft misschien minder met deze wedstrijd te maken, maar te opmerkelijk om even bij stil te staan.

Emiel die ook niet okselfris aan de start verscheen, speelde een matte partij. Niet zoals wij van Emiel gewend zijn. Coen Bommel speelde juist agressief en drukte Emiel naar de rand. Na een onregelmatige opening mocht Coen een witte schijf infiltreren in zwarts centrum. De Huissenaar kreeg geen grip op zijn tegenstander. Het had heel verkeerd voor Emiel af kunnen lopen wanneer Coen 39…13-18? de verrassende meerslagfinesse had gezien. Nu werden de punten na ruim vijftig zetten gedeeld.

Vervolgens werd de stand wederom gelijk getrokken. Henk Klarenbeek wist de altijd degelijke Jan van Loenen te vloeren. Na een klassiek openingsspel kreeg Jan wat problemen op zijn korte vleugel. Jan liet de controle aan Henk die daar handig op inspeelde. Mede hierdoor zocht Jan z’n heil, aan de andere zijde van het bord. De dammer uit Lunteren, die over de hoogste rating van hun team beschikt, voerde de druk steeds verder op. De druk op de zwarte stelling werd voor Jan van Loenen te groot en bezweek daar aan.

Met een tussenstand van 6-6 was het Willem Hoek die de gevaarlijke Peter Hoogteijling als tegenstander trof. Peter is natuurlijk geen onbekende voor ons. Hij speelde enkele jaren in de hoofdmacht van onze vereniging. In een flankspelopening koos Willem, die met wit speelde, wel wat snel voor de bezetting van veld 24. Mede hierdoor moest Willem niet veel later zijn toevlucht zoeken is 18.24-20×20. Peter kreeg op deze manier wel een optisch overwicht. Peter ontwikkelde zijn stelling zodanig dat Willem alle zeilen bij moest zetten om te overleven. Maar de Huissenaar is wel aardig bedreven om het maximale uit de stand te halen. Ten koste van twee schijven bereikte Willem, veel eerder dan zijn tegenstander de damlijn. Daarmee stelde hij de puntendeling veilig.

Fleur Kruijsmulder ging de strijd aan met Laura Timmerman. Beide dames komen elkaar straks tijdens de dames kampioenschap van Nederland ook weer tegen. Ook deze partij ging van start via de al eerder genoemde Tsjegolew opening. Maar Fleur koos met 11.29-24 voor niet vaak gespeelde voortzetting. Beide damsters diende nu op eigen inzicht verder te spelen. Laura probeerde de witte voorpost op 24 te isoleren, wat aardig leek te lukken. Maar bij afwezigheid van basisschijf op veld 2, werd Fleurs voorpost steeds sterker. Fleur dreigde op de lange vleugel door te breken. Ten koste van een schijf kon Laura de controle op die vleugel herstellen. De compensatie voor Laura was net voldoende om een puntendeling te bereiken.

Toen was de koek wel op voor de Huissenaren. Dirk Joosten had in Erwin van Hierden een top tegenstander. In een spectaculair duel moest Dirk zijn meerdere erkennen in Erwin. Dirk gunde de topscorer van DES het centrum. Dat leidde tot een hekstelling, voor de met zwart spelende Huissenaar. In dit tempospel testen beide spelers elkaar tot het uiterste. Wie zou er  breken? Op de veertigste zet maakt Dirk een fout door 11-16? te spelen. Er volgde een verrassende damcombinatie ten koste van twee schijven. Dirk kreeg geen kans meer op herstel en gaf enkele zetten later op.

Zelf nam ik het op tegen Paul Wijninga. Het was geen beste partij van mijn kant. Speelde veel te behoudend en dat is voor mij meestal een slecht voorteken. Als dammer wil ik graag zelf het spelbeeld bepalen. Liefst heb ik natuurlijk het initiatief. De keuze om een klassieke partij op het bord te brengen was dus niet echt handig. Lange tijd ging het duel gelijkwaardig op. Al had ik het gevoel dat ik net overal net iets te laat was. Na mijn zwakke voortzetting met 22… 24-29? ging het van kwaad tot erger. In een vier om vier stelling lag de remise voor het oprapen. Helaas was dat in deze partij niet aan mij besteed. Niet veel later gaf ik de partij op.

Een terechte 12-8 nederlaag waar weinig op valt af te dingen. Teveel spelers van ons, waren in deze wedstrijd niet in hun beste vorm. Kan gebeuren natuurlijk, maar dat is wel teleurstellend. Hierdoor is de spanning weer helemaal terug in deze hoofdklassegroep. Met nog twee wedstrijden te gaan, zal het erom gaan spannen. Mag hopen dat het team zich zal herstellen in de volgende thuiswedstrijd tegen Harderwijk. We willen ons jubileumjaar graag opluisteren met een kampioenschap.

Toch was er ook nog wel goed nieuws te melden. Ons eerste tiental heeft in deze ronde een knappe prestatie geleverd, door de landskampioen VST te verslaan. Zij kunnen over twee weken de 15 (!) landstitel binnenhalen. Dus, ik zou zeggen, kom op zaterdag 17 februari rustig een kijkje nemen in ’t Koelhuis. De wedstrijden beginnen om 12.00 uur.