Kampioenschap van Gelderland van start

door Theo Berends

De dammers van VBI Huissen zijn goed van start gegaan in het persoonlijk kampioenschap van Gelderland. Dit is tevens een kwalificatie toernooi voor de halve finales van het kampioenschap van Nederland van 2009.
De grootste verrassing was de overwinning van Bas van Engelen op Erik van de Weerdhof. Bas die de hele partij minder stond, maakte dankbaar gebruik van de tijdnood waarin zijn tegenstander terechtkwam. In deze tijdnoodfase verraste Bas zijn tegenstander met een listige finesse. De partij was op slag uit.
In het deelnemersveld van twintig spelers zijn zes VBI spelers actief (!) Zo troffen twee clubgenoten elkaar in de eerste ronde. Ton Berends nam het op tegen Coen Donders. Na een boeiende partij waarin Coen aanvankelijk voordeel leek te hebben, ging door enkele inactieve zetten zijn voordelige stand verloren. In tijdnood speelde Ton niet actief genoeg en bood Coen alsnog kansjes in het eindspel. Het was echter niet voldoende voor meer dan remise.
Remco Vredenberg bond de strijd aan met Bertus Bosch, een speler van damvereniging DUO uit Vorden/Doetinchem. Na een gelijk opgaande strijd nam Remco in het middenspel een damcombinatie. Wanneer Remco op het juiste veld dam had gehaald, waren beide punten voor hem geweest. Nu werd de dam voor gelijk spel afgenomen en werd de vrede getekend.
Dirk Joosten speelde een sterke partij tegen Niek Smeitink. In een vooruit gespeelde partij kwam Dirk tot een knappe puntendeling tegen Niek die toch ruim 150 rating punten hoger staat dan Dirk.
Ook Theo Berends won – hij neemt de plaats inneemt van de ‘dummy’ – vrij gemakkelijk van Ben Kuiphuis uit Arnhem. In het middenspel, waarin Theo al de betere stelling had, kon Kuiphuis een aanval op schijf 24 niet weerleggen. Hij verloor deze schijf en later de partij.
De tweede ronde wordt gespeeld op zaterdag 3 mei a.s. Dan wordt er gespeeld in Het Stedium, Muntstraat 10 in Huissen.