Koplopers verliezen punten

door Leen de Rooij

Lotte Aleven kreeg tegen Thijs Alderliesten verschillende kansen op een goed resultaat. In een rustige klassieke stand deed Thijs een onbezonnen uitval naar het kerkhofveld. Lotte kreeg een goede stand, vooral omdat de lange vleugel van haar tegenstander opspeelbaar was. Uiteindelijk kwam Thijs toch los en stond er een bijna gelijkwaardige stand op het bord. Toen Lotte weer kansen kreeg, maakte ze een grote fout en verloor ze door een eenvoudige 2-om-3.
070502demeiden.gif Kaspar Heijnen en Joris Ketelaars kregen een consequente partij op het bord. Joris had een sterke aanval. Op het moment dat hij de kroon op zijn spel kon zetten, liep hij in een gemene damcombinatie die Kaspar twee punten opleverde.
Martijn van IJzendoorn speelde een agressieve opening. Gilles Yeung werd in zijn speelvrijheid beperkt en vond niet de juiste oplossing. Martijn nam een simpele combinatie naar dam, die onmiddellijk werd gevolgd door een tweede zetje.
Rutger Oskam speelde een sterke aanvalspartij tegen Wopke de Vries. In het middenspel nam Wopke een leuke combinatie, die onmiddellijk tot remise leidde.
Thijs Wisse en Anna Kosters speelden een overzichtelijke partij. Toen Anna naar de rand ging, leek Thijs enig voordeel te krijgen, maar uiteindelijk leverde een vereenvoudiging een gelijkwaardige remise op.
070502tshirt.gif Martijn de Leeuw speelde tegen Arwin Lammers een provocerende opening. Er kwam een hekstelling op het bord. Arwin kon die verbreken ten koste van een omsingeling van zijn kerkhofschijf. Toen Martijn de voorpost afruilde, bleef er een gelijkwaardige stand over, die remise werd.
Bert Aalberts bouwde zijn positie tegen Marc den Hartog niet alledaags op. Het spel werd klassiek, waarbij Bert over twee tempi meer beschikte. In een bijna symmetrische stand nam wit een remisecombinatie.
Jannes Kromhout had zich volledig hersteld van de nederlaag van de eerste ronde. Tegen Karlijn Overes pareerde hij niet alleen de aanval van zijn tegenstandster, maar kwam hij allengs in het voordeel. Met een offer kon Karlijn nog net remise forceren.
Thijs van den Broek en Ritchie Wijnker speelden een fraaie partij, die als laatste uit was. Ritchie hield aan de opening een onderontwikkelde lange vleugel en een uitgedunde korte vleugel over. Thijs leek gemakkelijk te gaan winnen, maar op het beslissende moment kon Ritchie terugvechten met een offer. Het voordeel van Thijs verdween en er werd uiteindelijk tot remise besloten.
Door deze uitslagen heeft geen van de spelers na twee rondes het maximum aantal punten. Zes spelers staan aan kop met drie punten uit twee partijen.