Martijn de Leeuw alleen aan kop

door Leen de Rooij

Evenals in de ochtendronde eindigden ook ’s middags slechts drie partijen in een beslissing. Het lijken wel grootmeesters!
070502zaal.gif Karlijn Overes maakte in deze ronde haar reputatie waar. Nadat een halve hekstelling van Thijs Wisse werd verbroken, wist Karlijn zelf een hekstelling aan de linkerkant te formeren. Die werd later verbroken, maar wit hield er een uitstekende stand aan over. Thijs verdwaalde in de mogelijkheden en liet zijn tegenstander doorlopen naar dam. Toen won Karlijn snel.
Joris Ketelaars had in de ochtendronde een gewonnen stand uit handen gegeven en was dus in de middagronde extra gemotiveerd om tegen Gilles Yeung tot het uiterste te gaan. Gilles nam risico door al vroeg naar veld 22 te gaan, maar Joris ruilde die schijf weg. Joris nam een sterke voorpost in, maar Gilles offerde tijdelijk een schijf en kwam weer gelijkwaardig te staan. Toch wist Joris voldoende druk op de stand te houden om zijn voordeel tenslotte in winst om te zetten.
070502arbiter.gif Het duurde geruime tijd voordat Martijn de Leeuw in zijn partij tegen Marc den Hartog zichtbaar voordeel boekte. In een klassiek middenspel kreeg hij aanzienlijk tempovoordeel, terwijl zijn tegenstander met een achtergebleven schijf op 36 bleef zitten. Marc speelde ten einde raad de kromme zet 26-21 en daarna maakte Martijn het bekwaam af. Een prachtige positionele overwinning, waarmee Martijn zijn visitekaartje afgaf.
In de partij tussen Wopke de Vries en Kaspar Heijnen verdwenen er al snel veel schijven van het bord. Kaspar probeerde tot een flankaanval te komen, maar Wopke verraste hem met een combinatie. Door een schijfoffer wist Kaspar een doorbraak te voorkomen, maar hij hield er een slechte positie aan over. Door zelf tijdig een schijf te offeren, wist hij aan de andere vleugel door te breken en nog net remise te halen.
070502annalotte.gif Lotte Aleven liet toe dat Anna Kosters het sterke veld 20 bezette. Anna zette daarna geen druk op de stand en daardoor kon Lotte gemakkelijk gelijk spel bereiken. Remise was uiteindelijk het logische resultaat.
Rutger Oskam had in zijn partij tegen Jannes Kromhout lange tijd de betere papieren. Hij wist zijn openingsvoordeel niet vast te houden, maar kwam later toch weer beter te staan. Jannes kwam in het middenspel onder druk te staan, maar wist stand te houden. Remise.
Martijn van IJzendoorn en Ritchie Wijnker speelde een interessante partij. Ritchie nam een vreemde Ghestem-doorstoot, waarvan Martijn niet voldoende profiteerde. Toch hield Martijn lange tijd het beste van het spel. Een actie over de linkerbordrand had echter net niet voldoende ondersteuning om tot beslissend voordeel te leiden. Ook hier werd het remise.
Thijs Alderliesten kreeg in de opening tegen Arwin Lammers een kettingstelling op het bord. Arwin kon die slechts verbreken ten koste van een randschijf. Onverwacht kreeg Arwin kansen, toen hij een schijf won doordat Thijs in een eenvoudige hielslag liep. Het bleek niet voldoende te zijn voor de winst, want beide spelers konden doorlopen naar dam. Ook hier werd het remise.
Bert Aalberts speelde tegen Thijs van den Broek snel zijn basisstukken op. Wit nam een grote vereenvoudiging. In een dunne stand konden beide spelers doorbreken naar de damlijn. Het maxi-eindspel bevatte voor geen van beide spelers winst.