Krappe overwinning op Gouda

door Joop Hendriksen

De wedstrijd tussen Damvereniging VBI en Damlust Gouda zal de geschiedenis ingaan als de wedstrijd van de net niet gewonnen partijen. Maar liefst zes spelers konden in een sterke stand niet doorbreken. 

Dat waren Geert van Aalten, Joost Hendriksen, Guntis Valneris, Maarten Linssen, Alexander Baljakin en Jasper Lemmen. Het bewijst maar weer eens dat ook een op papier zwakkere tegenstander over goede spelers beschikt die in moeilijke situaties een remise kunnen boeken. 
Johan Krajenbrink speelde een goede partij tegen regerend nationaal kampioen Martijn van IJzendoorn waarbij het evenwicht nauwelijks verbroken werd.  Gérard Jansen en collega grootmeester Erno Prosman maakten het elkaar niet al te moeilijk en sloten met remise af. Jos Stokkel was de enige Huissenaar die het zwaar te verduren had. Na een blunder kon hij zich ternauwernood het vege lijf redden.
Fred de Koning sleepte de overwinning uit het vuur. In een klassieke partij zette hij zijn tegenstander zodanig onder druk dat die moest capituleren. De uitslag werd zodoende bepaald op 11-9 voor Damvereniging VBI.
Na twee competitiewedstrijden zijn nog vier teams zonder puntenverlies. Naast Damvereniging VBI zijn dat DEZ Culemborg, Van Stigt Thans Schiedam en WSDV Wageningen. In verband met het wereldkampioenschap in Tallinn (Estland) wordt de nationale competitie onderbroken tot 28 oktober. Dan komt 020 Amsterdam op bezoek in ’t Koelhuis.