Landskampioen brengt Apeldoorn eerste nederlaag toe

door Joop Hendriksen

In de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen liet Damvereniging VBI zien dat een waardig kampioen het seizoen niet bloedeloos afsluit. Tegen het tot dan toe ongeslagen Apeldoorn  ( derde op de ranglijst) werd het in het Huissense Koelhuis 12-8.

Guntis Valneris trapte af met een makkelijke winst tegen sponsor Allard van Tongeren. Het kwaliteitsverschil was te groot.
Gérard Jansen sloot tegen Bas Messemaker met remise af in een partij met wisselende kansen.  
Datzelfde was het geval bij Geert van Aalten tegen Frerik Andriessen.
Johan Krajenbrink had tegen Hendrik van der Zee licht voordeel. Het was niet genoeg voor de overwinning.
Jos Stokkel stond zwaar onder druk tegen oud-speler van Damvereniging VBI Jasper Lemmen. De ervaren oud-Nationaal kampioen wist zich uiteindelijk het vege lijf te redden.  

Pepijn van den Brink had het in zijn laatste optreden voor de Huissense formatie zwaar te verduren tegen Joost Hooijberg. Uiteindelijk pakte hij toch nog een puntje. Pepijn beëindigt na dit seizoen zijn damcarrière. Zijn studie gecombineerd met werk laat te weinig ruimte voor dammen op het hoogste niveau.  
Fred de Koning speelde tegen Alexander Presman een gelijkwaardige remise.  

Yuriy Lagoda oefende wel wat druk uit maar kwam tegen Gep Leeflang niet verder dan een gelijkwaardige remise. Ook Yuriy verlaat Damvereniging VBI. Hij gaat zich in zijn woonplaats Eindhoven concentreren op begeleiding en opleiding van jonge dammers.
Joost Hendriksen wist zich bekwaam onder de druk van Hein Meijer te worstelen.  
Alexander Baljakin had het beste van het spel.  In een gecompliceerd en langdurig eindspel moest Michiel Kloosterziel na 96 zette de vlag strijken.

Deze wedstrijd betekende tevens de zwanenzang van het Apeldoornse team op het hoogste damniveau. De sponsor trekt de stekker eruit waardoor een aantal sterke spelers een nieuw onderkomen moet zien te vinden.