Moeizame overwinning van VBI P2

door Leen de Rooij

De eerste wedstrijd leek goed te doen voor het Huissense team dat in de provinciale eerste klasse uitkomt. Vorig seizoen werd Damvereniging VBI 2 kampioen. Ze moesten het in de eerste wedstrijd van de competitie opnemen tegen het tweede zestal van Zwart Wit ’86 Malden. Vijf van de Huissense spelers hadden een (soms veel) hogere rating dan de tegenstanders. Maar als twee ervaren spelers al vroeg in de fout gaan, dan wordt het anders.

Jan Bouwmeister liep in een simpel openingszetje. Hij kon de dam van zijn tegenstanders nog wel afnemen, maar kwam twee stukken achter. Zijn Maldense opponent liet hem niet meer ontsnappen. Ook de doorgaans zo gedegen spelende Jan Linssen werd het slachtoffer van een lichte combinatie. Voor Jan gold als excuus dat hij al heel lang niet meer gespeeld had. In goeden doen zou hem dit niet zijn overkomen.

Tegenover deze tegenslagen stond dat feit dat Leen de Rooij zijn tegenstander onder grote druk kon zetten. De tegenstander bezweek daar al snel onder. Ook Gerard Boogaars kwam goed uit de opening. Zijn fraaie spel wist hij te bekronen met een damcombinatie. Toen de dam van het bord verdwenen was, stond Gerard een volle schijf voor. Hij liet zijn prooi niet meer los.

De tussenstand was nu 4-4, maar op de andere twee borden ging de strijd nog gelijk op. Bij Jan Segeren keerde het tij. In het gelijkwaardige middenspel produceerde zijn tegenstander een paar merkwaardige positiezetten. Jan greep zijn kans en voerde de stand met sterk spel tot winst. Harry Hendriksen moest toen de beslissing brengen. In een onoverzichtelijke stand leek hij wel wat gemakkelijker te staan. Harry nam het initiatief en in een iets voordeliger positie bood hij remise aan, wat door zijn tegenstander geaccepteerd werd. Zo eindigde een spannende wedstrijd in een benauwde 7-5-overwinning.