Monsterscore voor Damvereniging VBI in Tilburg

Door Anton Janssen 

HUISSEN – DV Huissen beleefde in de tweede competitieronde een heerlijke middag. Het tiental won het duel in de Ereklasse bij Tilburg met opvallend gemak. De score liep op tot 18-2. Het team gaat, met de maximale score, op bordpunten aan de leiding.

De Huissenaren legden de zwakke plekken bij de thuisclub meedogenloos bloot. Na het vertrek van enkele toppers waaronder Harm Wiersma, hoort Tilburg tot de zwakke broeders. De 18-2 kwam op het uitslagenformulier na een treffen waarin de Huissense spelers aan de meeste borden de druk zo opvoerden dat hun tegenstanders fouten gingen maken. Het krachtsverschil was groot, niet alleen op papier.

Teamleider Geert van Aalten: "Wij hebben met de winst op Schiedam en Tilburg ons visitekaartje afgegeven. Ik verwacht dat het verschil tussen de teams in het linkse en het rechtse rijtje dit seizoen groot zal worden. Het werd bij Tilburg niet spannend. Ons optreden had veel weg van een strafexpeditie. Na deze opsteker zie ik de komende wedstrijd op 14 oktober thuis tegen Westerhaar met vertrouwen tegemoet."

Tilburg stond na vier uur spelen al in verloren positie. De score was op dat moment 11-1 in Huissens voordeel. Van Aalten kwam eenvoudig aan de punten toen Ad de Hoon aan bord 2 een fatale fout maakte. De verkeerde slagkeuze was direct verliezend. Gérard Jansen leverde aan bord 3 tegen Edgar Haagh grootmeesterwerk af. De Tilburger liep in de fuik en staakte met een bord vol schijven de strijd.

Joost Hendriksen hield aan bord 1 Toine Brouwers in bedwang. Met een rustige partijopzet pakte Joost solide een punt. Een rustige aanpak was ook de tactiek van Theo Berends. Hij kwam aan bord 5 tegen invaller Raphaël Martens langzaam in het voordeel en besliste zijn partij met een offer. Guntis Valneris speelde aan bord 6 tegen Toby Hage een inblikpartij. De Letse grootmeester was technisch superieur en won na schijfwinst.

Geert Berends bleef niet achter. Zijn spannende partij aan bord 9 tegen Ad van Tilborg leidde tot veel druk. Een tempozet van de Huissenaar leidde tot doorbraak naar dam. Alexander Baljakin weerlegde de opzet van de Belg Marc de Meulenaere aan bord 10. Een fout in een zeven om zeven positie was de oorzaak van direct verlies.

Johan Krajenbrink had aan bord 7 groot voordeel op Peter Kort. De plusschijf in het eindspel bleek niet toereikend voor winst. Alex Mathijsen kwam aan bord 8 tegen de Belg Bryon Wollaert weer sterk voor de dag. De omsingeling was perfect en goed voor winst.

Dat resultaat noteerde ook Fred de Koning aan bord 4 tegen Harry Verdoolaege. De Koning bereikte snel voordelig spel en hield zijn overwicht vast. Het einde kwam met een fraaie rondslag waarmee De Koning alle vijandelijke schijven van het bord sloeg. Het was een passend slot van een sterk optreden van het Huissense tiental.

DAMMEN Nationale Competitie

Uitslagen tussen Tilburg en DV Huissen 2-18: bord 1 Toine Brouwers-Joost Hendriksen 1-1, 2 Ad de Hoon-Geert van Aalten 0-2, 3 Edgar Haagh-Gérard Jansen 0-2, 4 Harry Verdoolaege-Fred de Koning 0-2, 5 Raphaël Martens-Theo Berends 0-2, 6 Toby Hage-Guntis Valneris 0-2, 7 Peter Kort-Johan Krajenbrink 1-1, 8 Bryon Wollaert-Alex Mathijsen 0-2, 9 Ad van Tilborg-Geert Berends 0-2 en 10 Marc de Meulenaere-Alexander Baljakin 0-2.

Damvereniging VBI tankt zelfvertrouwen in Tilburg

door Joost Hendriksen 

Het Huissense tiental staat op de eerste stek in de strijd om het landskampioenschap na een mosterscore van 18-2. Vooraf werd wel verwacht dat Damverenigng VBI zou winnen, maar op zo’n fraaie zege had niemand durven rekenen.

 

Geert van Aalten opende de score door de fout van Ad de Hoon hardhandig af te straffen. De Tilburger kon niets meer tegen het dreigende schijfverlies doen. Gérard Jansen speelde een fraaie partij tegen Edgar Haagh. De Huissenaar liet op het oog zijn tegenstander het initiatief, maar Gérard liet zijn tegenstander al snel stuklopen. Joost Hendriksen speelde tegen Toine Brouwers een rustige partij en na 40 zetten werd er remise overeengekomen.

Op dit moment zag het er nog niet naar uit dat de uitslag zo hoog zou uitvallen. In het verdere verloop hadden de Huissenaren de wind af en toe wat in de zeilen, maar dit doet niets af aan de zege.

Theo Berends nam het op tegen invaller Raphael Martens. Martens kon lang meekomen, maar Theo was aan het einde van de partij net iets slimmer en besliste de partij in zijn voordeel door een schijfoffer. 

Guntis Valneris liet tegen NK-finalist Toby Hage zien waarom hij van uitzonderlijke klasse is. Guntis compliceerde de stand en bracht hiermee zijn tegenstander in problemen.  Guntis vlocht een leuke combinatieve dreiging in de stand waarna Hage moest capituleren.

Geert Berends speelde een prima partij tegen Ad van Tilborg. Geert voerde de druk steeds meer op en won uiteindelijk via een doorbraak. Alexander Baljakin kreeg groot positioneel voordeel tegen Marc de Meulenaere. Ondanks het terreinvoordeel leek winst niet zo gemakkelijk . Alexander bleef echter koel en greep zijn kans toen deze zich voordeed.

Johan Krajenbrink had in Peter Kort een lastige tegenstander. Johan behaalde net als in zijn eerste partij tegen Heusdens groot voordeel. Helaas was ook ditmaal het voordeel niet toereikend. Alex Mathijsen kon tegen Bryan Wollaert wederom beide punten in de zak steken. Alex strafte de broze aanval van zijn tegenstander af door een mooie omsingeling op touw te zetten.

De laatste twee punten waren voor Fred de Koning. In zijn partij tegen Harry Verdoolaege had Fred de hele partij het initiatief. Het leek niet voldoende te zijn, maar met een fraaie truc mocht hij toch de felicitaties in handen nemen.