Monsterzege voor Damverenging VBI 3

door Leen de Rooij

Van tevoren zagen de spelers van het derde team wel kansen tegen Heijmans Excelsior 2, maar dat het zo positief zou uitpakken, had niemand voorzien.

Jos Lamers zette zijn team al spoedig op voorsprong. Een actie tegen de lange vleugel leverde op den duur een doorbraak op die hij tot winst wist te brengen.
Even leek het erop dat de zusjes Aleven de maximale score zouden halen. Lotte zette tegen een ervaren tegenstander haar vertrouwde centrumspel om in een gezonde aanval. Ze stond al zo goed als gewonnen toen haar tegenstander in een simpel zetje liep.

Tessa had het gemakkelijker. Tegen een onervaren jeugdspeler kreeg ze een voordelige hekstelling op het bord. De tegenstander nam een leuke, maar verliezende combinatie. Tessa boekte schijfwinst en maakte het daarna bekwaam af.
Lisa’s tegenstander kon niet tot een Roozenburgaanval komen, omdat Lisa consequent weigerde veld 19 te bezetten. Ze nam een lichte combinatie die haar schijfwinst opleverde. Toen de speler uit Den Bosch een veel te dure damzet nam, leek het pleit beslecht. In tijdnood maakte Lisa echter een afschuwelijke fout. Zelfs een remise zat er toen niet meer in en zo incasseerde zij, geheel onnodig, de enige Huissense nederlaag.

Gerard Boogaars trok vanuit de opening onvervaard ten aanval. Zijn tegenstander kon aanvankelijk grotere rampen voorkomen door naar de rand uit te wijken. Toen deze echter geheel onnodig een foutief zetje nam, wikkelde Gerard het eindspel fraai af naar winst.
In de partij van Henk Kemperman was het lange tijd niet duidelijk wie er beter stond. Henk kon een omsingelingspoging eenvoudig weerleggen en stevende daarna snel op de winst af.

Leen de Rooij hield zijn tegenstander, die duidelijk op één punt uit was, voortdurend onder druk, maar dat bleek niet voldoende. Toen de Bossche speler een laatste valkuil omzeilde, werd de vrede getekend.
Jacob Reiffers leek iets minder te staan toen hij naar de rand moest spelen. Zijn tegenstander beoordeelde een centrumaanval echter te optimistisch. Jacob peuzelde een schijf op en had toen geen moeite meer om de winst binnen te halen.

Richard Kempen wist wel raad met het ondoelmatige randspel van zijn tegenstander. Voor de tweede achtereenvolgende keer drukte hij zijn tegenstander van het bord.
In de langste partij van de dag lukte het Theo Willemsen om een vroege aanval van zijn tegenstander te neutraliseren en langzamerhand het initiatief over te nemen. Het leidde tot een mooie positionele overwinning.

De 17-3 overwinning was niet eens geflatteerd. Bijzonder hoopvol voor de komende wedstrijden was het feit dat aan vier borden Huissense spelers wisten te winnen van tegenstanders met een hogere rating. Als Lisa niet zo onfortuinlijk was geweest, hadden het er zelfs vijf kunnen zijn.