Onfortuinlijk verlies Damvereniging VBI in damtopper

Door Anton Janssen

HUISSEN – De Huissense dammers gaven hun voortvarende begin in de Ereklasse geen vervolg. De thuisclub ging in de topper tegen Westerhaar onfortuinlijk onderuit. DV Huissen verspeelde met 9-11 de koppositie en staat nu vijfde.

DV Huissen-Westerhaar 9-11

Het venijn zat dit keer letterlijk en figuurlijk in de staart. DV Huissen verspeelde in de beslissende fase een 9-5 voorsprong en liep vooral aan de staartborden averij op. Daar had Westerhaar haar toppers Vermin, Podolski, Barkel en Scholma geposteerd. De grootmeesters Podolski en Scholma klopten Theo Berends en Joost Hendriksen.

Teamleider Geert van Aalten was teleurgesteld over het wedstrijdverloop: "Wij speelden onfortuinlijk. Halverwege de wedstrijd leek een kleine zege haalbaar. Kansrijke stellingen werden echter niet gewonnen en enkele niet ingecalculeerde nederlagen bezorgden ons een onverwachte tik."

Van Aalten was zelf als eerste klaar. De captain ging in de ontmoeting aan bord 1 met Litouwer Aleksej Domchev risico’s uit de weg en remiseerde. Dat deed ook Geert Berends in een gelijkwaardige partij aan bord 9 tegen veelvoudig NK-deelnemer Marino Barkel. Alexander Baljakin zorgde voor de eerste beslissing. De Huissense troef bereikte aan bord 2 tegen Danny Slotboom vrij snel voordeel. De winstvoering langs positionele weg vergde veel bedenktijd. Baljakin toonde zich gretig.

Guntis Valneris had aan bord 7 moeite met de ingevlogen in Zwitserland wonende Nederlander Hans Vermin. Die wordt alleen in belangrijke duels ingezet; hij bewees zijn waarde voor Westerhaar. Valneris taxeerde de stelling waarschijnlijk te optimistisch want de partij kabbelde naar remise. Gérard Jansen won aan bord 5 als tweede Huissenaar. Het klassenverschil met Herman Hilberink was te groot. Jansen forceerde schijf- en partijwinst.

Ook na de remise van Johan Krajenbrink ging Huissen nog aan de leiding. De technische directeur deelde voor de derde keer de punten, nu aan bord 3 met Gerbrand Hessing. Krajenbrink had met de bezetting van de strategische velden weer groot voordeel maar oogstte niet door een verkeerd plan.

Alex Mathijsen trof aan bord 6 in de vroegere Fransman Gil Salomé een pittige tegenstander. Met een rustige aanpak hield Mathijsen een degelijke remise binnen bereik. De eerste tegenvaller kwam daarna op bord 10 waar Hendriksen in het eindspel zijn meerdere moest erkennen in Scholma. De grootmeester bleek dieper te hebben gerekend.

061014valnerisberends.gifBij Fred de Koning, aan bord 4 tegen Peter Hoopman, leek weinig aan de hand totdat de speler van Westerhaar de belangrijke velden pakte. In een 6 om 6 positie was er voor De Koning geen houden aan. Theo Berends verweerde zich aan bord 8 fanatiek en met inzet tegen Podolski. De wereldtopper bewees zijn klasse in het eindspel waarin hij de Huissenaar langzaam naar verlies dreef.

Uitslagen tussen DV Huissen en Westerhaar 9-11: Geert van Aalten-Aleksej Domchev 1-1, Alexander Baljakin-Danny Slotboom 2-0, Johan Krajenbrink-Gerbrand Hessing 1-1, Fred de Koning-Peter Hoopman 0-2, Gérard Jansen-Herman Hilberink 2-0, Alex Mathijsen-Gil Salomé 1-1, Guntis Valneris-Hans Vermin 1-1, Theo Berends-Mark Podolski 0-2, Geert Berends-Marino Barkel 1-1 en 10 Joost Hendriksen-Auke Scholma 0-2.

Damvereniging VBI verliest koppositie

door Joost Hendriksen 

DV VBI is er zaterdag niet in geslaagd een passend vervolg te geven aan de 18-2 overwinning tegen Tilburg. In eigen huis werd er met 9-11 verloren van concurrent Witte van Moort.

Geert van Aalten was als eerste uit tegen de Litouwer Domchev. Geert nam geen risico’s en stelde het punt veilig. Geert Berends zorgde voor hetzelfde resultaat tegen Marino Barkel. De sterke Westerhaarder kreeg terreinvoordeel, maar Geert was handig genoeg om een punt uit het vuur te slepen.

Alexander Baljakin gaf het goede voorbeeld door als eerste zijn partij te winnen. In het klassieke spelgenre overklaste hij zijn opponent Danny Slotboom.

Guntis Valneris speelde tegen de in Zwitserland wonende Nederlander Hans Vermin. Witte van Moort hadden hem speciaal laten overkomen voor deze wedstrijd en dit had succes. Guntis probeerde alles, maar kon niet verhinderen dat Vermin een punt opeiste.

Gérard Jansen deed tegen Herman Hilberink wat er van hem verwacht werd: winnen. De Huissenaar troggelde zijn tegenstander eerst een schijf af en kon daarna onbedreigd de volle buit pakken.

Met deze 7-3 tussenstand leek er geen vuiltje aan de lucht, maar het onheil kwam DV VBI snel tegemoet.

Johan Krajenbrink had de hele middag al groot voordeel tegen Gerbrand Hessing en leek zijn eerste overwinning te gaan behalen. Johan kon echter geen sluitende winst vinden en moest, zwaar teleurgesteld berusten in een remise.

Alex Mathijsen moest het opnemen tegen Gil Salomé die vorig jaar nog het vonnis voltrok door het elfde punt te scoren voor de Westerhaarders. Alex liet zich echter niet van de wijs brengen en zijn rustige partijopzet werd met remise beloond.

Tegen vier uur kwam echter de man met de hamer. De zwaar bevochten voorsprong werd eigenlijk onverwacht nog uit handen gegeven.

De strijd tussen Joost Hendriksen en vaste NK-deelnemer Auke Scholma ging lange tijd gelijk op. Joost koos echter iets voor de tijdcontrole de verkeerde variant en belandde in een verloren eindspel en moest na bijna zes uur spelen capituleren.

Fred de koning speelde tegen routinier Peter Hoopman. Het ging lange tijd goed, maar Fred verloor de controle over de belangrijke velden. In een uitgedunde stand kon Fred zich niet meer verweren.

Alle hoop was toen gevestigd op Theo Berends die tegen de Duitser Mark Podolski aan moest treden. Podolski is de sterkste speler aan Westerhaarse zijde, maar het zag er lange tijd naar uit dat Damvereniging VBI toch nog een verdiend wedstrijdpunt zou binnenhalen. Theo vocht voor wat hij waard was, maar moest na een zwaar eindspel de punten aan zijn tegenstander laten.

Door deze nederlaag tegen een concurrent moeten de Huissenaren  voorlopig plaatsnemen in de wachtkamer. Uitgeschakeld voor de nationale titel is Damvereniging VBI echter nog niet.