Ook Eureka te sterk voor derde team

door Leen de Rooij

Opnieuw is het team van VBI 3 er niet in geslaagd punten te verzamelen. Eureka uit Heerlen bleek te sterk voor de Huissense formatie. Yaroslav Gilevych leek op weg naar de remise, maar een vermeende twee om twee afruil bleek een misrekening te zijn. Het was een offer van twee stukken. Toen was het pleit snel beslecht.

Jan Kornilov werkte zich bekwaam los uit een lastige hekstelling. Hij kreeg volkomen gelijk spel en haalde opnieuw probleemloos remise tegen een ervaren tegenstander. Jan Bouwmeister en zijn tegenstander boekten een snelle, gelijkwaardige remise. Beide spelers waren daarmee tevreden.

In de partij van Lev Gilevych ging het lange tijd gelijk op, maar in het middelspel liet hij zich in een dodelijke kettingstelling manoeuvreren en toen was het voorbij. Leen de Rooij was bezig met een geslaagde omsingeling toen zijn tegenstander een veel te dure (maar wel mooie) combinatie nam. De dam werd met schijfwinst afgenomen en Leen haalde snel (als enige Huissenaar) de overwinning binnen.

Henk Kemperman speelde een boeiende partij, maar liep in een verliezende damzet.
Jacob Reiffers kreeg uiteindelijk iets gemakkelijker spel, maar moest genoegen nemen met een gelijkwaardige remise.  De doorgaans zo betrouwbaar spelende Theo Willemsen was kennelijk geïmponeerd door de hogere rating van zijn tegenstander. Reeds in de opening koos hij voor een merkwaardige opbouw van zijn korte vleugel die daardoor onspeelbaar werd. Dat leidde al spoedig tot schijfverlies. Theo ging nog lang door, maar moest uiteindelijk zijn tegenstander feliciteren.

Jos Lamers speelde een consequente klassieke partij. De strijd ging helemaal gelijk op en de puntendeling kwam dan ook niet onverwacht. Anders was dat bij de opnieuw sterk spelende Gerard Boogaars. In het middelspel kreeg hij winnend voordeel en boekte hij een schijf winst, maar op het beslissende moment kon hij het niet verzilveren en liet hij zijn tegenstander met remiseontsnappen.

De 13-7 nederlaag was teleurstellend, maar na het zware openingsprogramma hoopt het tiental tegen relatief zwakkere tegenstanders te gaan scoren.