Paaseitjes

door Leen de Rooij

Het zou ieder mens vergund moeten zijn om één zwakheid te hebben. Daar valt nog wel mee te leven. Rokers weten weliswaar dat hun verslaving tien jaar van hun leven kan kosten, maar zij voeren ter verontschuldiging aan dat het leven met tabak en nicotine een stuk aangenamer is. Over kwaliteit van leven valt niet te twisten. Kwaliteit van het sterven aan deze verslaving zullen we buiten beschouwing laten.

Wie lijdt aan een eetverslaving, zal zijn Bourgondische levenswijze eveneens verdedigen met de opmerking dat het aardse bestaan op deze manier een stuk aangenamer is. Zolang het duurt… Wie regelmatig te veel alcohol tot zich neemt, zal de roes verkiezen boven de rede. Er wordt dan wel vergeten welke kwalijke gevolgen deze onhebbelijkheid kan hebben voor partner en nageslacht.

Mijn eigen onhebbelijkheid is minder dramatisch… ik ben een fervente snoeper. Nu de tijd van Pasen nadert, verheug ik me al bij de gedachte hoeveel chocolade paaseitjes ik in de loop van de laatste week voor de feestdagen zal verorberen. Geleerden hebben aangetoond dat chocolade een groot gevoel van welbehagen teweegbrengt. En als je de verslaving beperkt tot een week per jaar, dan blijft de buikomvang binnen de perken.
Voor deze gelegenheid wil ik u een aantal paaseitjes aanbieden die niet tot toename van het lichaamsgewicht zullen leiden.

Lees het hele artikel (pdf)