Persbericht KNDB Damvereniging VBI met de schrik vrij

VBI met schrik vrij bij Fryslân
zondag 14 december 2008

RHEDEN – VBI kwam in de zevende ronde van de KNDB clubcompetitie bij Damcombinatie Fryslân met de schrik vrij. De koploper keerde met een 11-9 overwinning terug naar Huissen en mocht daarover bepaald niet mopperen.

De gepromoveerde Friezen speelden frank en vrij en daarvan profiteerde Geert van Aalten al snel tegen Sjoerd Huitema. Nadat Taeke Kooistra en Gerlof Kolk de Over-Betuwse kanonnen Gérard Jansen en Alexander Baljakin hadden bedwongen trok Bruno Fopa door een subtiel klassiek tempospelletje de stand tegen Jasper Lemmen gelijk. Na een verdienstelijk deling van Willem Leijenaar tegen high potential topsporter Pim Meurs verzuimde Douwe Edelenbos op de 50ste zet via een winnende éénzetter ten koste van Peter Hoogteijling de thuisclub op voorsprong te zetten. Bastiaan Hollander wist Guntis Valneris in moeilijkheden te brengen. Hij overzag eerst een gunstige voortzetting en liet in wederzijdse tijdnood vervolgens ook de remise liggen waardoor de Letse oud-wereldkampioen zijn zevende zege op rij kon laten aantekenen. Fred de Koning sleepte ten slotte het elfde punt binnen tegen Foeke Tiemensma.

Van Stigt Thans, Orfam Telecom Twente en Witte van Moort blijven in het spoor van VBI dat met nog vier ronden voor de boeg twee punten los staat. De Schiedamse titelverdediger maakte gehakt van Bart Smit Volendam, de ranglijstaanvoerder van het eerste uur. Dankzij overwinningen van Jeroen van den Akker (op Paul Oudshoorn), Anatolli Gantwarg, Anton van Berkel, Frits Luteyn en Sven Winkel en vijf remises werd het 15-5. Domchev en Sakidin hielden Schwarzman en Heusdens in toom.

Amsterdam 80 trad Orfam Telecom Twente fris en onbevangen tegemoet. Lang was er zelfs van enig krachtsverschil geen sprake. Hugo Schut snoepte grootmeester Jos Stokkel een punt af, maar in de tijdnoodfase ging het ineens hard. Bennie Provoost klopte Errik Brunsman en Vadim Virny was Johan Capelle te slim af. In het vijfde speeluur liep de score verder op door zeges van Lambert-Koops, Rik Keurentjes en Odin Mol. Dankzij Bert Bakhuis, die André Nijmeijer versloeg, bleef de score tot 14-6 beperkt.

DUO trad bij Witte van Moort slechts met acht man en een vrouw aan en liep voortdurend achter de feiten aan. Na de papieren ’twee’ van Dik de Voogd nam Jan Peter Patist Bert Woolschot in een dodelijke kortevleugelopsluiting, zette Gil Salomé de stoomwals in werking tegen Gerhard van Kampen en bekroonde Alexander Getmanski tegen Jochem Zweerink een technisch hoogstandje af met een onpareerbare rondslagdreiging. Opvallendste DUO-speler van Niek Smeitink  die het grootmeester Auke Scholma heel moeilijk maakte maar de winst net niet rond kreeg.

Hijken DTC is na de regelmatige 12-8 winst op CEMA/De Vaste Zet de beste subtopper. Cruciaal was de instructieve wijze waarop Martin Dolfing optimaal van enkele opvallende zwakke zetten van de in tijdnood verkerende Rus Andrej Kalmakov profiteerde. De Geleense topscorer Macodou N’Diaye (13 uit 7) zorgde nog wel voor een snelle gelijkmaker toen Henk Kalk onder druk van de klok diverse remisemogelijkheden onbenut liet. Een taktische truc van Hans Jansen tegen Willy Maertzdorf en een gave technische zege van supertalent Roel Boomstra op de Belg Ronald Schalley bezorgden de Drenten na drie gelijke spelen eindelijk weer eens een overwinning: 12-8.

PWG ‘s-Gravenpolder leed tegen mede-degradatiekandidaat DVSB de zevende nederlaag in successie. De Zeeuwse nieuwkomer begon sterk en nam door Ruud Kloosterman en André Droog een ruime voorsprong. Daarna kwam de Soester staartploeg op stoom. Alexander Boelatov en Pavel Iljin wonnen op de klok van resp. Arjo Kousemaker en Aart Walraven en Johan Wiering en Waldo Aliar gaven Arie van de Weteringh en Henk Gunter een lesje in positiespel. PWG kwam de 8-4 achterstand niet meer te boven al liet Martijn Rentmeester nog wel in een spannend hekstellingduel ten koste van Harry Clasquin zijn eerste competitiezege aantekenen.     

Uitslagen zevende ronde:
PWG ‘s-Gravenpolder -DVSB 9-11
Orfam Telecom Twente – Amsterdam 80 14-6
Witte van Moort – Dammers uit Oost 14-6      
Damcombinatie Fryslân- Damvereniging VBI 9-11
Van Stigt Thans – BartSmit Volendam 15-5
Hijken DTC – CEMA/De Vaste Zet 12-8

Stand:
1. VBI 13, 2. Van Stigt Thans 11, 3. Orfam 11. 4. Witte van Moort 11, 5. Hijken 9, 6. CEMA 8, 7. Bart Smit 7, 8. Fryslân 7, 9. DVSB 4, 10. DUO 2, 11. Amsterdam 80 1, 12. PWG 0.