Persbericht KNDB negende ronde Ereklasse

Persbericht negende ronde nationale competitie
Zaterdag 31 januari 2009

RHEDEN – Twee ronden voor het slot van de KNDB clubcompetitie heeft Orfam Telecom Twente dan toch moeten afhaken in de race om de titel. De topper tegen Damvereniging VBI ging duidelijk met 13-7 verloren, waardoor VBI samen met Van Stigt Thans en Witte van Moort nek-aan-nek gaat in de strijd om het landskampioenschap.

De Huissense horden denderden meteen al over de Tukkers heen. Jasper Lemmen en Pim Meurs zetten Leo Faber en oud-nationaal kampioen Jos Stokkel opzij. Guntis Valneris moest weliswaar aan Bas Messemaker zijn eerste verliespunt van dit seizoen toestaan en Vadim Virny was te sterk voor Peter Hoogteijling maar na de zege van Joost Hendriksen op Egbert van Hattem was het verweer van de thuisclub wel gebroken. Grootmeesters Alexander Baljakin en Gérard Jansen gaven tegen de Enschedese wethouder Jeroen Goudt en de taaie Wytse Sytsma het over-Betuwse overwicht nog meer gestalte, waarna het laatste woord werd gegund aan Bennie Provoost, die onderstreepte dat Fred de Koning aan zijn slechtste seizoen ooit bezig is.

Van Stigt Thans nam de lastige horde Hijken DTC (12-8) en is op bordpunten in feite niet meer in te halen. Dat kan belangrijk zijn als eventuele herkampen om de titel geen beslissing opleveren. FMJD-bestuurder Frits Luteyn is de man in vorm en zette zijn ploegmaten met een vlotte overwinning op Bert Dollekamp op het goede spoor. Wereldkampioen Alexander Schwarzman toonde zich strategisch te sterk voor Michiel Kroesbergen en bondscoach Rob Clerc boekte een positionele winst op Maikel Palmans. Toptalent Roel Boomstra tikte Anton van Berkel weg en Michiel Kloosterziel hield Jan-Ekke de Vries op het nippertje op remise maar de Schiedamse winst is gedurende de wedstrijd nooit in gevaar geweest.

Witte van Moort wachtte vanuit een gesloten verdediging rustig op de kansen. De thuisclub kreeg er twee en die werden allebei verzilverd. Dik de Voogd verraste Sijmen Hansen met een damcombinatie en Danny Slotboom won fraai via een halve hekstelling met liefst drie schijven op de lange lijn van routinier Johan Bastiaannet. Omgekeerd wisten de Volendammers geen gatern te vinden in de Westerhaarse defensie.

Debutant Damcombinatie Fryslân damde zich via een 12-8 overwinning op CEMA/De Vaste Zet naar het linker rijtje. De start van de Limburgers, die slechts met negen spelers aantraden, was desastreus. Bruno Fopa won van Ove Verdel en Willem Leijenaar van invaller Dieter van Gortel. Harm Wiersma veroverde dit keer de scalp van Willy Maertzdorf. De Limburgse puntenmachine Macodou N’Diaye en de Belg Ronald Schalley zorgden ervoor dat de nederlaag nog dragelijk uitviel.

DVSB, hoe dan ook al zeker van degradatie, deed tegen hekkensluiter Amsterdam 80 zijn sportieve plicht: 13-7. Evgueni Vatoerin en Andrew Tjon A Ong stopten de oud-wereldkampioenen Alexeï Tsjizjov en Slawa Tsjegoljev af, waarna Cock van Leeuwen, Waldo Aliar en Johan Wiering de Amsterdamse veste vakkundig sloopten.

PWG ‘s-Gravenpolder boekte tegen mede-degradatiekandidaat Dammers uit Oost de tweede zege op rij. Arjo Kousemaker deelde de eerste tik uit na een foutief offer van Friso Fennema. De Zeeuwse topscorer Arie van de Weteringh nam Bert Woolschot te grazen en Henk Gunter hield bekwaam DUO-kopman Wieger Wesselink op remise. Voor de bezoekers kon alleen Wouter Ludwig tegenscoren.

Uitslagen negende ronde:
DVSB – Amsterdam 80 13-7
PWG ‘s-Gravenpolder – Dammers uit Oost 11-9
Orfam Telecom Twente – Damvereniging VBI 7-13
Witte van Moort – Bart Smit Volendam 12-8
Damcombinatie Fryslân – CEMA/De Vaste Zet 12-8
Van Stigt Thans – Hijken DTC 12-8

Stand:
1. Van Stigt Thans 15 (119), 2. Witte van Moort 15 (108), 3. VBI 15 (107), 4. Orfam 13, 5. Hijken 11 6. Fryslân 10, 7. Bart Smit 8, 8. CEMA 8, 9. DVSB 6, 10. PWG 4, 11. DUO 2, 12. Amsterdam 80 1.