Provinciaal team Damvereniging VBI houdt kans in eigen hand

Strompelend naar de eindstreep
door Leen de Rooij

Het provinciale team van Damvereniging VBI is nog steeds de grootste kanshebber voor de titel in de eerste klasse Zuid, maar de strijd verloopt moeizaam. Na een zware wedstrijd werd tegen Heteren een gelijkspel uit het vuur gesleept.

Het team uit Heteren heeft twee spelers met een rating boven 1400, tweehonderd punten meer dan de sterkste Huissenaren. Deze spelers doen echter zelden mee. Tegen de Huissense koplopers waren ze wel aanwezig. Bovendien was de opstelling ongunstig, want de sterkste VBI-spelers moesten de strijd aanbinden tegen de twee matadors. De punten zouden dus vooral aan de andere borden gehaald moeten worden. Tot overmaat van ramp begon VBI met een nederlaag. Geert Boogaars werd door zijn tegenstander in een hekstelling genomen, die bekwaam met een fraaie combinatie werd afgerond. Remco Vredenberg trok de stand gelijk. Hij overklaste zijn tegenstander. Arno Arends kon zijn grote positievoordeel niet in winst omzetten, maar Jo Weijman bracht zijn team aan de leiding door een mooie overwinning. Leen de Rooij stond de hele partij onder druk, maar in een onoverzichtelijk eindspel wist hij de moeilijke weg naar remise te vinden. Het was in deze competitie overigens zijn eerste verliespunt. Helaas kon Jan van Loenen het niet redden. Hij hield het lang vol, maar moest uiteindelijk zwichten.

Als Groesbeek de (opnieuw) uitgestelde wedstrijd tegen Heteren wint, heeft VBI in de laatste ronde tegen deze concurrent aan een gelijkspel genoeg om de titel te bemachtigen.