Succes op EK: Lotte derde; Pepijn beste Nederlander

door Leen de Rooij 

Lotte Aleven

Aan de successenreeks van Lotte Aleven lijkt geen einde te komen. De Nederlandse kampioene bij de meisjeswelpen kwam goed voorbereid aan de start bij het Europees kampioenschap dat in het Poolse Kluczbork werd gehouden. Toch mochten de verwachtingen niet al te hoog zijn, want nooit was het een Nederlands meisje in haar categorie gelukt om met een medaille naar huis te gaan. In de Oost-Europese landen wordt doorgaans eerder met de training van jonge kinderen begonnen en worden ze zwaarder belast. Wat anderen niet lukte, kreeg Lotte voor elkaar. Ze bracht een medaille mee naar Huissen.

Het begin was hoopgevend. In de eerste ronde wist ze het vreemde openingsspel van haar Letse tegenstander bekwaam af te straffen. In de tweede en derde ronde kwam ze niet verder dan remise. Daarbij had ze in de derde partij niet over geluk te klagen. Op het laatste moment merkte ze dat een ogenschijnlijk slim schijfoffer weerlegd kon worden met een plakker. Ze had de schijf echter al weggegeven. Door sterk positiespel wist ze toch nog een volkomen gelijkwaardige remise te behalen. Na een nieuwe overwinning in de vierde ronde, stond Lotte fraai op de tweede plaats. Toen moest ze aantreden tegen de Russische Idrisova, de kampioene van vorig jaar, die ook nu bovenaan stond. Het werd een partij om snel te vergeten. Juist in deze partij speelde Lotte niet goed, maar ook haar tegenstandster speelde beneden haar kunnen. Het werd Lottes eerste en enige nederlaag. Daarna begon ze aan een zegereeks, die slechts onderbroken werd door een remise tegen haar landgenote Bente Verheul. In die partij benutte Lotte de kansen niet volledig. Dat was jammer, want anders had er een ongedeelde tweede plaats ingezeten. Nu eindigde ze in punten gelijk met de Poolse Monika Pyrcz. De weerstandspunten waren in het voordeel van de Poolse, zodat Lotte Aleven op de derde plaats eindigde, achter Idrisova en Pyrcz.

Pepijn van den Brink

Bij de jongens welpen kreeg de Huissense speler Pepijn van den Brink te maken met zware tegenstand. Hij begon met twee nederlagen tegen sterke spelers. Zijn spel was toen nog onzeker. Daarna herstelde Pepijn zich met twee overwinningen. Vervolgens wisselden overwinningen en nederlagen elkaar af. Uiteindelijk eindigde hij met 9 punten uit 9 partijen op een gedeelde 12e plaats, in een veld van 26 spelers. Daarmee deed Pepijn het beter dan de andere Nederlanderse welpen die in het nationale kampioenschap nog boven hem waren geëindigd.
Met spelers en Lotte en Pepijn kan damvereniging Heijting Huissen de toekomst met vertrouwen tegemoet zien.

Huldiging Lotte

De gemeente Lingewaard (waartoe Huissen behoort) wilde het fraaie resultaat van de succesvolle inwoonster niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op woensdag 31 augustus werd Lotte, vergezeld door haar familie en enkele leden van haar damclub, ontvangen op het gemeentehuis. Wethouder Bud Joosten van sportzaken roemde Lottes kwaliteiten en prees de damvereniging voor haar opleiding. In een ontspannen sfeer kreeg Lotte een paar cadeaus aangeboden. De wethouder liet zich uitvoerig informeren over het kampioenschap in Polen, maar ook over de wijze waarop Lotte zich op het toernooi had voorbereid. Namens damverening Heijting Huissen deed jeugdleider Jo Weijman het woord. Hij verwees naar de geplande oprichting van de regionale damschool, waar de opleiding van Lotte en andere succesvolle Huissense spelers een passend vervolg kan krijgen. Er zal daarbij ondersteuning worden gevraagd van de gemeente.

fotoreportage huldiging Lotte