Teleurstellend verlies van Damvereniging VBI

door Joop Hendriksen

Damvereniging VBI incasseerde tegen WSDV Wageningen haar eerste verlies in deze competitie. Maar liefst vier partijen werden verloren, een resultaat dat sinds mensenheugenis niet meer was voorgekomen.

Toine Brouwers moest tegen de kersverse jeugdwereldkampioen Simon Harmsma al vrij vroeg een schijf en later de partij inleveren. Wouter Ludwig kwam tegen topspeler Jan Groenendijk in een slechte stand terecht waar hij niet meer uit kwam.

Gérard Jansen ging lange tijd gelijk op tegen meervoudig wereldkampioen Alexander Shvartsman maar verloor uiteindelijk op het kantje. Alexander Baljakin wilde in een gelijke eindstand te lang inzetten op winst, maakte een fout en verloor de partij. Dat was hem in de 346 competitiewedstrijden die hij voor Damvereniging VBI  speelde nog maar vier keer eerder gebeurd.

Er waren ook drie winstpartijen die het verlies echter niet konden compenseren. Odin Mol plaatste een sterke aanval en sloeg door naar een goede overwinning. Jasper Lemmen won vrij eenvoudig tegen een duidelijk zwakkere tegenstandster. Johan Krajenbrink trakteerde zijn tegenstander op en zwakke stelling en profiteerde daar uiteindelijk van.

Er waren ook drie remises. Guntis Valneris kon in een goede stand net niet winnen. Fred de Koning stond aanvankelijk onder druk maar kwam uiteindelijk tot een gemakkelijke remise. Jos Stokkel kwam tegen een gelijkwaardige tegenstander tot een te verwachten puntendeling.  De eindstand werd dus vastgesteld op 11-9 voor de Wageningers en Damvereniging VBI zakte af naar de vierde plaats in de competitie.