Theo Berends pakt Gelderse titel

Theo Berends pakt Gelderse titel
door Joop Hendriksen

061101theoberends.gifTheo Berends heeft in ’t Koelhuis voor de tweede keer in zijn carrière de Gelderse damtitel op zijn naam geschreven. Theo (51) speelt in het eerste team van Damvereniging VBI en probeert daar een werkzaam aandeel te leveren in de clubprestaties. Daarnaast is Theo zeer actief bij de opleiding van de jeugddammers. Ook heeft hij diverse damboeken op zijn naam staan.
In het Gelders kampioenschap speelde Theo dit jaar zeer sterk. Vooral in de beginfase wist hij winst te pakken. In de negende en laatste ronde was een remise tegen Gerrit Boom uit Zutphen, een regelmatige gast bij de eindronde van het Nederlands Kampioenschap, voldoende om de titel veilig te stellen.
Theo heeft door zijn kampioenschap het recht verworden om voor de vierde keer deel te nemen aan de halve finales van het Nederlands kampioenschap, dat beging volgend jaar wordt gespeeld. Theo beschouwt zichzelf niet als een echte kanshebber, maar is in elk geval van plan een goede score te veroveren.

 

Theo Berends grijpt tweede Gelderse titel
Door onze sportredactie (De Gelderlander)

HUISSEN Dammer Theo Berends heeft in het denksportcentrum ’t Koelhuis in Huissen beslag gelegd op het persoonlijk kampioenschap van Gelderland.
Het is de tweede keer dat Berends de Gelderse titel voor zich opeist. In 1986 was 51-jarige speler uit Huissen ook al eens de beste. Berends, die in competitieverband uitkomt voor ereklasser DV Huissen, kwam in de negende en laatste ronde remise overeen met Gerrit Boom uit Zutphen. Dat puntje volstond om de concurrentie op afstand te houden.
"Ik speelde in deze Gelderse finale sterk. De loting was in de eerste ronden gunstig voor mij. Die leverde me een stevige basis op. Ik heb niets weggegeven en mijn kansen benut", reageerde Berends, die gedurende het toernooi ongeslagen bleef en op veertien punten eindigde. Berends was door zijn goede prestaties al verzekerd van deelname aan de halve finales van het NK voor 2007, die begin volgend jaar van start gaan.
Het wordt zijn vierde deelname aan dit kwalificatietoernooi voor de eindronde van het Nederlands kampioenschap. "Het zal zwaar worden. Ik ben geen kanshebber maar ga proberen mijn huid daar zo duur mogelijk te verkopen", keek Berends alvast vooruit.

Persoonlijk kampioenschap van Gelderland
Negende ronde: Gerrit Boom-Theo Berends 1-1, Henk Kleinrensink-Wouter Ludwig 0-2, Pim Meurs-Evert van de Pol 2-0, Erik van de Weerdhof-Bert Woolschot 2-0, René Vos-Daniël Merkus 0-2, Coen Donders-Sander Spaans 0-2, Leo Steyntjes-Ralph Beening 0-2, Astrid van der Stelt-Laurens Leimena 0-2, Rob Everts-Bas van Engelen 0-2, Arie Janssen van Doorn-Jan Heijink 1-1 en Cor Langeveld-Herman Luimes 2-0.
Eindstand aan kop: 1. Berends 14 punten, 2. Ludwig 13, 3. Meurs 13, 4. Boom 11, 5. Merkus 11, 6. Van de Weerdhof 11, 7. Woolschot 10, 8. Kleinrensink 10, 9. Spaans 10, 10. Vos 9.
Geplaatst voor halve finales NK 2007: Berends, Ludwig, Boom en Merkus. Meurs was als Nederlands juniorenkampioen al verzekerd van deelname.