Theo Berends plaatst zich voor de HF van Nederland

De strijd is beslist in het Gelders kampioenschap
door Theo Berends

Na een zinderende slotronde is het kampioenschap van Gelderland gewonnen door Gerrit Boom. Op basis van de weerstandspunten heeft hij de titel kunnen prolongeren. Gerrit behaalde net zoveel wedstrijdpunten als de nummers twee, drie en vier. Maar doordat Gerrit vier weerstandspunten meer vergaarde dan Maarten Linssen was de titel voor hem.

Op papier had Boom een hindermis die hij zonder al teveel problemen zou moeten kunnen nemen. Zijn tegenstander Bertus Bosch kwam in een onvoltooide hekstelling te staan. In het middelspel dacht hij zich uit te kunnen bevrijden, maar dat ging ten koste van een schijf. Een simpele overwinning voor Boom lag in het verschiet, echter op de 45e zet, waarschijnlijk in tijdnood, greep Boom radicaal mis. Met een lichte combinatie bereikte Bosch de damlijn en restte Boom slecht berusting met de puntendeling.
Maarten Linssen ging de strijd aan met Sander Spaans. Na een boeiende Keller-opening vervlakte de strijd enigszins na 10.30-24.  Na de daaropvolgende opbouwfase creëerde Maarten een sterk centrumblok. In een klassieke stelling dreigde Sander onder de voet gelopen te worden. Echter, met een geraffineerd dubbeloffer van Dussaut kon Spaan het naderende onheil afwenden. In de zes om zes die overbleef werd de vrede getekend. Hierdoor werd Maarten Linssen op weerstand tweede en gaat zijn debuut maken in de halve finales.
De derde plaats ging naar Edgar Hartman die in de slotronde in het strijdperk trad tegen Thijs Gerritsen. Gerritsen had alleen baat bij een overwinning. In dat geval zou Thijs doorschuiven na een plaats in de top vier. Het werd alles behalve een spannende partij en na veel ruilwerk werden hier de punten na anderhalf uur dammen gedeeld. Edgar stelde hiermee zijn eerste deelname aan de halve finale veilig.
Bleef alleen Theo Berends over die Boom nog van zijn prolongatie af kon houden. Theo speelde tegen Niek Smeitink, een jeugdspeler die dit seizoen debuteert in het 1e team van DUO. Berends stond voor moeilijk dilemma. Vol voor de winst gaan met een reële kans op een uitglijder of gaan voor sage. Door een uitglijder zou de halve finaleplaats alsnog verspeelt worden en dat na acht ronden aan de leiding te hebben gestaan. Theo nam vanaf de aftrap het initiatief. Dat leverde hem een sterk centrum op. Als een sluipmoordenaar wachtte Smeitink geduldig op z’n prooi. Zover liet de Huissenaar het niet komen. Op de 24e zet nam Theo de beslissing niet ten koste van alles te willen winnen. Na de opbouwfase die volgde kwam hij nauwelijks meer in de problemen. Een echte winstkans zat er voor hem ook niet meer in. Dus ook hier werden de punten gedeeld. Theo werd als vierde geklasseerd met evenveel weerstandspunten als Hartman. Maar omdat Edgar vier SB punten meer had, werd hij derde en Theo dus vierde. Theo gaat voor de zesde maal deelnemen aan de halve finales. De eerste deelname dateert alweer van dertig jaar geleden.
De eerstvolgende Huissense dammer die we tegen komen in het klassement is Ton Berends. Hij won reglementair van Bas van Engelen die wegens een ingelaste vakantie verstek moest laten gaan. Met twee overwinningen, één nederlaag en zes puntendelingen eindigde Ton op de 10e plaats.
Remco Vredenberg deelde in deze slotronde na een klassieke partij de punten met Peter Litjens. Remco werd 12e in het eindklassement.
Coen Donders nam het op tegen Leo Steijntjes. Na een boeiend duel leek Steijntjes reële winstkansen te krijgen. Maar door secuur spel van Coen werd een puntendeling onvermijdelijk. Coen werd 16e in de eindstand. Dat moet m.i. beter kunnen, Coen.
Bas van Engelen werd toch teleurstellend 17e met zeven punten. Evenveel als Dirk Joosten die in de laatste ronde zijn meerdere moest erkennen in Erik van de Weerdhof. Na een lichte combinatie in het middenspel raakte Dirk een schijf achter. Hij kreeg daarna ook geen kans meer op herstel.
Al met al kunnen we terug zien op een leuk toernooi waarin de aanstormde Huissense talenten nog wel enkele stappen voorwaarts moeten maken om een rol van betekenis te kunnen spelen. Het is een goede leerschool om dit soort wedstrijden te kunnen spelen.
Alle partijen zijn terug  te vinden op de van de Gelderse dambond www.geldersedambond.demon.nl