Tweede plaats KNDB-beker eerste team

door Joop Hendriksen

Zaterdag 17 juni vond in Apeldoorn de jaarlijkse strijd om de KNDB-beker plaats. Net als in 2022 won Hijken DTC. Damvereniging VBI 1 werd tweede en het tweede team werd knap 7e. Beide ploegen hebben zich daardoor rechtstreeks geplaatst voor de finale van het volgende jaar.

Het toernooi werd gespeeld volgens het Zwitsers systeem in 5 ronden. Daarbij wordt na iedere ronde bepaald wie de tegenstander is in de volgende ronde.Door de deelname van 30 viertallen waren 5 ronden eigenlijk te weinig.Daardoor kon het gebeuren dat winnaar Hijken niet tegen VBI 1 heeft gespeeld en de Huissenaren dus niet de mogelijkheid hadden om in een rechtstreeks duel een beslissing af te dwingen.

De wedstrijden vonden plaats in rapidvorm. Dat betekende 15 minuten per speler en daarnaast 10 seconden per zet. De meest opvallende prestatie van deze dag is verricht door de 15-jarige Fleur Kruysmulder, lid van Damvereniging VBI. Zij kwam uit voor het KNDB talententeam en behaalde de maximale score van 10 punten uit 5 wedstrijden. Daarbij versloeg ze onder meer de oud-Nederlandse kampioen Hans Jansen. Van de 128 spelers die op deze dag in actie kwamen, haalde verder niemand die score!