Tweede team fraai derde

door Theo Berends

De reserves van Damvereniging VBI Huissen hebben het seizoen op passende wijze afgesloten. De inzet voor deze laatste competitiewedstrijd was om de derde plaats vast te houden. Dat het tegen Harderwijk niet gemakkelijk zou worden, dat was vooraf ingecalculeerd. Een sterke tegenstander met als kopman Niek Kuijvenhoven, die regelmatig deelneemt aan het persoonlijk kampioenschap van Nederland.

Een tegenstander die het hele seizoen in de bovenste regionen te vinden was. In een goed gevuld Koelhuis kwamen de supporters volop aan hun trekken. Een uitermate boeiende wedstrijd waarin de Huissense dammers lieten zien over een geweldige teamspirit te beschikken. De titel was al enige tijd uit zicht en ook de tweede plaats, welke recht geeft op een promotiewedstrijd, was ook niet meer mogelijk. Maar mooi om te zien dat er alleen voor de “eer” die nog op het spel stond, iedereen er nog eens goed voor ging zitten.

Natuurlijk was daar nog de onderlinge strijd wie er topscore zou worden dit seizoen. Voor de eerste plaats kwamen nog twee spelers in aanmerking, Marcel Janssen en comingman Remco Vredenberg. Zij konden elkaar scherp in de gaten houden omdat zij naast elkaar zaten op bord 1 en 2.

Het is zaterdagmiddag 12.00 uur als de wedstrijd losgaat. Deze keer was Fleur Kruijsmulder, wat een aanwinst voor ons team, die de wedstrijd openbrak. Tegen de geroutineerde Jan Willem Hoeve speelde Fleur een sterke flankspelpartij. Met een zeer verrassende vijfklapper verraste zij haar tegenstander die verbouwereerd opgaf. Fleur die als invalster binnenkwam in ons team heeft het jeugddammen in Huissen een geweldige impuls gegeven. Hier blijkt maar weer dat het loont, om energie te stoppen in jeugdige dammers. We gaan hopelijk nog heel veel van haar horen.

Joost Hendriksen speelde tegen Ruud Weustman een beresterke partij. In een prachtige partij speelde Joost zijn tegenstander geheel aan gort. Een moment van onachtzaamheid op de 30e zet 42-38? kostte Joost de partij. Had de witspeler de controle gehouden met 30.34-30 dan was twee zetten later handen schutten geweest. Dat was het nu dus ook na 30…19-24 wegens de vele dreigingen moest Joost zich inlaten op een kansloze stelling na 31.33-28 24-29. Jammer Joost maar topsport, dat mogen wij als denksporters toch wel zeggen, is soms genadeloos.

Vervolgens was ikzelf aan de beurt om onverdiend, beide punten in ontvangst te nemen. Aanvankelijk leek het een mooie flankspel partij te gaan worden. Maar door mijn slordige zet 14.35-30? kreeg mijn tegenstander Auke Steensma de kans om te infiltreren in het witte centrum met 22-28. Zijn intentie was niet om spanningen te creëren maar louter om de schijven wat sneller van het bord te halen. Wat volgde was verplicht waarna ik lastig spel kreeg. Dit had ik koste wat kost kunnen voorkomen door zelf 14.29-23!! te spelen. Met zeer kansrijk spel voor mij, mede door het ontbreken van de basisschijf op veld 2. Later in de partij leek Auke de winst te kunnen forceren met 42…3-9 maar na 43.40-35 heb ik geen sluitende winst kunnen vinden. Nadat zwart misgreep met 50…23-29? kreeg ik de punten in de schoot geworpen.

Dirk Joosten ging de strijd aan met Niek Kuijvenhoven. Na een boeiende opening koos Dirk terecht voor de aanval 13…22-27! Niek koos terecht eieren voor zijn geld door een vereenvoudiging in te zetten met 26.31-27. Na de uitwisseling van de voorposten ontstond er een zeer interessant middenspel. Dirk hield de Harderwijker prima onder controle en zo werd hun sterkste troef geneutraliseerd, remise dus. Willem Hoek had moeite om de juiste strategie te vinden tegen zeer passief spelende Joras Ferwerda. Joras ruilde alles wat maar in de buurt kwam. Dat kan en mag natuurlijk maar ik vraag me af welk plezier hij zo aan het dammen beleeft. Als tegenspeler moet je dan proberen de ruiltjes te ontwijken om toch wat spanningen te scheppen. Willem slaagde daar niet in, en moest berustten in een puntendeling.

Als mede topscorer mocht Remco deze wedstrijd ook de kopman zijn. Remco heeft een waanzinnig seizoen gespeeld. Zo zie je maar wat zelfvertrouwen met een sporter kan doen. In jezelf geloven is één, maar gewoon blijven doen wat je het hele seizoen al doet, is toch wel heel knap! Tegen Gerwin van der Meer boekte Remco alweer zijn zesde partij overwinning van deze competitie. In een fraaie flank-centrum aanval liet Remco zijn tegenstander volkomen kansloos. Trainer Johan Krajenbrink kan tevreden zijn als hij deze partij naspeelt. We kunnen dus rustig stellen dat dit een modelpartij is van de Huissenaar.

Rob Schrooten had een moeilijke middag. Hij speelde tegen Fred Elgersma aanvankelijk een rustige partij. Maar nadat Rob vrijwillig in een korte-vleugel-opsluiting ging staan, kreeg hij pas echt problemen met zijn tegenstander. De anders zo solide spelende Rob had veel beter 17…5-10 kunnen spelen. Later in de partij kreeg Fred na 29…14-20? d.m.v. een ruil nog meer grip op de stelling van Rob. Door deze ruil kreeg Rob een zwarte voorpost op veld 34 in combinatie met een schijf op 22 werden de Huissenaar fataal. Elgersma maakte het keurig af. Zijn we inmiddels aangeland bij de partij van Marcel Janssen. Marcel had dus al gezien dat Remco korte metten had gemaakt met zijn opponent. Dus om mede topscorer te worden diende Marcel ook zijn partij te winnen. Zijn tegenstander was René Schaafsma die ook zwaar verdedigend spelend en Marcels dammiddag lastig maakte. Op het aanvalsspel van Marcel valt weinig op aan te merken. Schaafsma speelde als verdediger in deze flanspelpartij geheel volgens de bekende wegen die naar de remise leidde. Ondanks deze voor Marcel teleurstellende puntendeling kan hij terugkijken op een bijzonder succesvol seizoen. Met een plus vier score kun je wel thuiskomen.

Dan komen we uit bij Jan van Loenen die eveneens een prima seizoen speelde. Afgelopen zaterdag nam hij het op tegen Egbert van Hattem. Jan etaleerde ook in deze partij zijn uitstekende vorm. Hij liet zien dat de aanval nog steeds de beste verdediging is. In een mooie flankaanval kreeg Jan het centrum in handen en dat gaf hij ook niet meer prijs. De Huissenaar speelde met de nodige kennis van zaken naar een verdiende overwinning. Ook met een plus drie score dit seizoen is zonder meer uitstekend te noemen.

Het slotakkoord van deze wedstrijd was voor de nestor van ons team Jo Weijman. Jo speelde zoals altijd vol met passie en altijd op zoek naar punten. In een zeer vermakelijke partij koos ook Jo Weijman, met wit spelend, voor de aanval. Opvallend moment in de partij na de 36e zet. Wit als aanvaller had controle over zijn aanval maar heel opvallend was dat hij nog vier basis schijven had op de onderste rij. En op zijn tweede en derde rij was geen witte schijf te bekennen. Dit heb ik zelden gezien, heel apart. Zijn tegenstander Kees de Jong hield zijn manschappen bij elkaar en stuurde recht toe recht aan richting remise. Na afloop geloofde Jo Weijman oprecht de winst “ergens” gemist te hebben. Ik beloofde hem dat uit te zoeken maar dit niet voor het slapen gaan te melden. Om hem zodoende niet van zijn nachtrust te beroven.
Hendrik Veenstra gaf op toernooibase aan dat, met behulp van Kingsrow, de Huissenaar inderdaad de winst gemist heeft. De zijn 44e zet speelde Jo Weijman 37-31. De winst lag voor het oprapen met 44.23-19! De dreiging 45.19-13 lijkt onafwendbaar met schijfwinst tot gevolg. Door dit resultaat werd de eindstand 12-8 in ons voordeel.

We kunnen rustig stellen dat we een heel sterk seizoen hebben gespeeld met een mooie derde plaats als resultaat. Van de elf wedstrijden gingen er drie verloren en wonnen we er maar liefst acht. Met een doelsaldo van 126 bordpunten voor en 94 tegen. Wel op flinke achterstand op de gedoodverfde kampioen HDC Hoogeveen. De dammers van DUO, die dus als tweede eindigde, gaan proberen in een promotiewedstrijd tegen DEZ uit Lunteren om terug te keren in de Ereklasse.