Tweede team pakt knap een punt in Gouda!

door Pepijn van den Brink

Het tweede team van VBI Huissen mocht zich afgelopen zaterdag opmaken voor de strijd tegen de koploper, Damlust Gouda. En dat ging de Huissenaren goed af.

Dirk Joosten speelde tegen de sterke van de Krol, na 17 zetten was het al raak voor Dirk, zijn tegenstander trapte gek genoeg in een simpel zetje en gaf meteen op.

Pepijn van den Brink speelde tegen de invaller Alex Bitter, de speler van Huissen kreeg als opdracht om te winnen en liet dat nadrukkelijk zien. Hij pakte vroeg al een gevaarlijke kerkhofaanval en dat kostte zijn tegenstander veel tijd, nadat de stand was afgewikkeld kwam Bitter in tijdnood en trapte in een simpel zetje.

Coen Donders moest tegen club-hopper Harry Clasquin, Coen speelde onbegrijpelijk slecht. Waar hij in een hekstelling naar het centrum moest spelen, speelde hij juist aan zijn lange vleugel en zette daar een vork neer zonder functie. Zijn tegenstander maakte gemakkelijk gebruik van het vreemde spel van Coen en zette de 2-4 op het scorebord.

Emiel Leijser speelde tegen Martijn van der Klis, in die partij speelde Emiel een goede aanvalklassieke partij, en maakte handig gebruik toen zijn tegenstander zijn kroonschijf opspeelde, Emiel nam een dammetje die uiteindelijk niet genoeg bleek, Emiel kon niet weg met zijn dam en kon niet voorkomen dat zijn tegenstander de dam afpakte, de overgebleven stand bleek net niet genoeg voor de winst.

Invaller Jan Linssen moest tegen die andere club-hopper, Ruud Kloosterman. Jan speelde, zoals we van hem gewend zijn, een oer-degelijke partij en maakte het zijn tegenstander knap lastig. Het minieme voordeel voor Jan werd niet groter, dus kwam remise als logische uitslag.

Rob Schrooten zat tegenover Peter van Eck, Rob nam een schone flankaanval en speelde dat goed. Zijn tegenstander zag niks anders dan de aanval eraf te ruilen en in de eindstand waar remise was overeengekomen had Rob wel wat voordeel, en gaf achteraf ook zelf aan dat het misschien wel wat handiger was om die stand door te spelen.

Theo Berends kon zijn borst natmaken, de (op dat moment) topscorer van het tweede moest tegen de topscorer van Gouda, de jeugdspeler Martijn van IJzendoorn. In een partij waar de gehele tijd het voordeel voor de jeugdspeler was, liep Theo tegen de feiten aan. Hij hield het nog lang vol, maar bezweek uiteindelijk onder de druk tegen een speler die al meerdere jeugd NK’s, EK’s en WK’s heeft gewonnen.

Remco Vredenberg speelde tegen Eric Hoogendoorn, de speler die naast Prosman en van IJzendoorn vorig jaar nog een punt heeft overgehouden in de wedstrijd tegen het eerste, Rik Keurentjes kon niet van hem winnen, wat Remco wel kon bereiken. Na een redelijk passieve opening van Remco begon hij de knop om te draaien en kreeg steeds meer grip op de stand. Na een afwikkeling koos Remco in een 5-om-5 het verkeerde plan, hoewel zijn plan ook er niet verkeerd uitzag, zat er maar op 1 manier remise in, die zijn tegenstander jammer genoeg vond. Maar het is goed om te zien dat Remco langzaam maar zeker bewijst waarom hij in het tweede thuis hoort.

Geert Berends had het zwaarst getroffen met Erno Prosman, de huidig recordhouder van het blind simultaan dammen. Niet alleen de tegenstander was zwaar maak ook de lengte van de partij was zwaar. Geert liet zien wat hij heel goed kan, niet verliezen. In een partij waar Geert vrijwel de gehele tijd onder druk stond bleef hij kalm en bezweek niet, zelfs in een lastig eindspel, waar Prosman erg goed in is, liet hij zich niet gek maken en pakte knap het verdiende punt voor het tweede team! Wat liet zien dat de overwinning op Rijnsburg geen ongelukje is en dat er meer in het team zit!