Uiteindelijk derde plaats voor Damvereniging VBI

door Joop Hendriksen

In de laatste competitiewedstrijd van de nationale Ereklasse trad Damvereniging VBI aan tegen Damlust Gouda. Dat is een lastige ploeg met een aantal zeer sterke spelers. Ook Damvereniging VBI had dus een zware middag.

 

Joost Hendriksen trof een tegenstander die uitsluitend op remise uit was. Dat werd ook de eindstand. Alexander Baljakin volgde met winst. Hij kwam goed uit de opening en trok de stand van zijn tegenstander gaandeweg uit elkaar. Jasper Lemmen trof een gelijkwaardige tegenstander en kwam tot een evenwichtige remise.

Gérard Jansen voerde de score op. In een voordelige stand profiteerde hij van een fout van zijn tegenstander. Wouter Ludwig kwam goed uit de opening, had een licht voordeel maar dat was niet genoeg voor de overwinning.

Halverwege de wedstrijd leek het er allemaal nogal zonnig uit te zien voor de Huissenaren. Maar het Goudse venijn moest nog komen. Fred de Koning ging onderuit toen zijn tegenstander hem met positioneel voordeel over de afgrond duwde. Geert van Aalten kon het niet bolwerken tegen de nationale kampioen van 2017, Martijn van IJzendoorn. Een foutje in het middenspel leidde tot steeds grotere problemen.

Guntis Valneris trok het evenwicht weer naar de Huissense kant met sterk positiespel en een finale met een prachtige slagzet. Toen ook Johan Krajenbrink na een langdurig licht overwicht de partij uiteindelijk in zijn voordeel besliste was de overwinning een feit. Doordat Jos Stokkel in een vrijwel zekere verliespartij uiteindelijk de remise toegeworpen kreeg werd de uitslag bepaald op 12-8.

Dat was genoeg voor de derde plaats in de eindrangschikking 2019.