Van Stigt Thans kampioen van Nederland

Persbericht KNDB
22 maart 2009

SCHIEDAM – Op basis van bloed, zweet, tranen en een dosis fortuin heeft Van Stigt Thans in de KNDB clubcompetitie het kampioenschap geprolongeerd. In de beslissende wedstrijd van de barrage gaf Damvereniging VBI de winst uit handen en moest met een ontoereikende 10-10 de terugreis naar Huissen aanvaarden. Voor de thuisclub, sinds 2003 altijd op het erepodium present, betekende het de derde landstitel in vier jaar tijd.

De Schiedamse sterren hadden aan een gelijkspel genoeg en voor deze gelegenheid Arnaud Cordier uit Parijs laten overkomen. De Franse grootmeester deelde de punten met Jasper Lemmen, welk voorbeeld even later door Michiel Kloosterziel en Joost Hendriksen werd gevolgd. Ook Jeroen van den Akker en Gérard Jansen gaven elkaar niets toe. De thuisclub nam toch vlak voor de eerste tijdcontrole de leiding.Geert van Aalten (‘Er was niets aan de hand’) miste in zijn voorberekeningen een klein maar essentieel zetje en werd vervolgens door wereldkampioen Alexander Schwarzman genadeloos van het bord geveegd: 5-3.

Schwarzman kwam hoofdschuddend de analyseruimte erin. Hij had op dat moment weinig vertrouwen in een nieuw kampioenschap en niet ten onrechte, want de dreiging van een extra competitieverlengstuk komende weekeinde tussen beide teams en Witte van Moort leek levensgroot aanwezig. Rob Clerc en Alexander Baljakin tekenden niet onverwacht de vrede en nestor Frits Luteijn (55), die zijn vakantie naar Mexico had geannuleerd, trok tegen oud-wereldkampioen Guntis Valneris onvervaard ten aanval waarna de topscorer van de ereklasse naar de remise moest afwikkelen: 7-5.

Het 75-jarige VBI leek zich echter ook nu weer tot de traditionele Angstgegner van Van Stigt Thans te ontpoppen. Het kwam langszij dankzij Pim Meurs die een puike positiepartij tegen Sven Winkel met een maximum aan precisie afwerkte en nam zelfs een voorsprong door Johan Krajenbrink. De nationale talentenontwikkelaar nam vanuit een wat mindere positie nationaal kampioen Ron Heusdens met een taktische manoeuvre te grazen en wikkelde af naar een volkomen gewonnen eindspel: 7-9.

VBI was op dat moment virtueel winnaar. Fred de Koning speelde tegen Anatoli Gantwarg in een analytische remisestand echter tot twee keer toe de verkeerde zet waarna de Moker uit Minsk de titel weer binnen Schiedams bereik bracht. Anton van Berkel moest na een mislukte omsingeling spitsroeden lopen tegen Peter Hoogteijling maar wist na ruim zes uur spelen nog net in een standaard-remiseeindspel (anti-Scouppe) te ontsnappen.

Waarna sponsor Jan van Stigt Thans (‘Ín principe ga ik volgend seizoen door’) de champagne kon laten rondgaan en bondscompetitieleider Ben Smeenk de beker-met-de-grote-oren kon overhandigen aan teamleider Leo Mous (‘We zijn door het oog van de naald gekropen’) en captain Rob Clerc, die voor de vijftiende keer in zijn carrière een clubtitel kon begroeten.

Uitslagen barrage:
Witte van Moort-Van Stigt Thans 9-11
Damvereniging VBI-Witte van Moort 8-12
Van Stigt Thans-Damvereniging VBI 10-10

Eindstand: 1. Van Stigt Thans 2-3, 2. Witte van Moort 2-2, 3. Damvereniging VBI  2-1.