Verslag tweede ronde Cito NK pupillen 2006

Interessant maar niet foutloos
P1090563.gif
Thijs Alderliesten
P1090564.gif
Lotte Aleven
P1090565.gif
Wie?
P1090568.gif
Vicky Andriessen
P1090584.gif
Arbitster Ingrid de Kok
In de tweede ronde van het nationale pupillenkampioenschap werd er een aantal interessante, maar allerminst foutloze partijen gespeeld. Anders dan de dag ervoor werd er aan sommige borden vrij snel gespeeld. De kwaliteit van de partijen was daardoor niet altijd goed.

De mooiste overwinning van de dag kwam op naam van Martijn de Leeuw. Tegen Lotte Aleven kreeg hij een echte forcing op het bord. Lotte onderkende het gevaar, maar er was geen oplossing voor handen. Nadat ze de dam van Martijn had afgenomen, stond ze een schijf achter. Lotte verweerde zich nog heftig, maar Martijn liet zijn prooi niet glippen.

De partij tussen Michiel Torn en Ricardo Prins had een rommelig verloop. Dat werd duidelijk beïnvloed door het snelle tempo dat beide spelers hanteerden. Na allerlei vereenvoudigingen nam Michiel een combinatie naar dam, die voldoende had moeten zijn voor de winst. Toen hij zijn dam echter liet vangen, kwam er een voordelig eindspel voor Ricardo op het bord dat hij bekwaam tot winst wist te voeren.

P1090582.gif
Thijs van den Broek en Thijs Alderliesten speelden een consequente hekstellingspartij. Er was voor de opgesloten Thijs Alderliesten niet van echt gevaar sprake toen hij onnodig in een standaardzetje liep en verloos. Thijs van den Broek nestelde zich daarmee (mede) aan kop.

Jos Plijter maakte handig gebruik van het feit dat Conall Sleutel vergat zijn lange vleugel te beveiligen. Hij won een schijf en werkte naar een winnend slot toe. Met een leuke forcing maakte Jos een einde aan de partij.

Heike Verheul en Rik Verboon speelden een hoogstaande partij. Heike nam al snel een voorpost, maar Rik ruilde die weg en nam de aanval over. Toen Rik een vereenvoudiging nam, leek er weinig aan de hand. Hij kon de verleiding niet weerstaan om een leuke combinatie te nemen, die echter niet meer dan remise opleverde.

Maarten de With stelde zich in zijn partij tegen Jan Peter Visser te agressief op. Zijn plan werd eenvoudig weerlegd door een zetje. Jan Peter won probleemloos.

Arwin Lammers benutte tegen Wilco van Beest zijn kansen niet ten volle. Hij nam een grote ruil, maar verzuimde vervolgens de geïsoleerde voorpost van Wilco onder vuur te nemen. Daarna nam Arwin een onnodige ruil, waarmee hij zijn voordeel grotendeels weggaf. Ten koste van een schijf brak Wilco door. Uiteindelijk was remise het logische resultaat.

P1090585.gif
Pepijn van den Brink ging tegen Yael Samanter voortvarend te werk. Hij kwam vroeg in de aanval en hield langdurig het initiatief. Toen hij te veel wilde, kreeg Yael tegenkansen. Er bleef tenslotte een volkomen gelijkwaardige remisestand op het bord.

De vreemdste partij van deze ronde werd gespeeld tussen Vicky Andriessen en Geoffrey de la Fonteyne. Vicky overspeelde haar tegenstander volkomen. Geoffrey moest ten einde raad een afwikkeling toestaan die had moeten verliezen. Vicky raakte het spoor echter bijster. Toen haar dam werd afgenomen en haar tegenstander doorbrak, moest voor haar damleven worden gevreesd. Ze mocht echter trots zijn op de manier waarop ze uiteindelijk remise forceerde.