Vier Huissense grootmeesters slopen tegenstander Hengelo

door Anton Janssen

HUISSEN – De Huissense dammers klopten Hengelo zaterdag met 12-8. De grootmeesters Valneris, Baljakin, Jansen en Van Aalten legden met hun winst de basis. Huissen staat in de Ereklasse met zes punten uit vier gedeeld derde, één punt achter koploper Culemborg.

De Huissenaren profiteerden van het gelijkspel tussen Culemborg en Amsterdam. Het tiental revancheerde zich voor het verlies tegen Westerhaar. Teamleider Geert van Aalten: "Wij boekten vandaag een degelijke overwinning. Het is weer spannend aan kop. Wij doen mee in de strijd om de landstitel."
Aan Huissense kant kwamen de winstpartijen van de grootmeesters Guntis Valneris, Alexander Baljakin, Gérard Jansen en Geert van Aalten. Johan Krajenbrink stopte de gevaarlijke collega-grootmeester Vadim Virny af. Verlies was er voor Theo Berends en Alex Mathijsen. De laatste verloor van de in Huissen wonende grootmeester Jos Stokkel.
Jansen zette aan bord 10 tegen Gabriël Heerema een fraai ogende omsingeling op het bord en maakte die met een vijfklapper op slag uit. Het was de eerste uitslag. Van Aalten was de volgende winnaar. Hij had aan bord 9 een walk over tegen invaller André Nijmeijer. De Huissenaar pakte alle 1strategische velden en liep over zijn tegenstander heen.
Geert Berends bracht aan bord 4 tegen Jeroen Goudt een wisselend spelbeeld op het bord en deelde de punten met de wethouder van Enschede. Vervolgens liep Mathijsen aan bord 6 muurvast tegen Stokkel. Mathijsen werd het slechtoffer van een sluwe opbouw met combinatieve dreigingen.
Joost Hendriksen was aan bord 1 tegen Odin Mol in een damzet gelopen. De kopman van Hengelo kreeg door tijdgebrek de winstvoering niet rond en moest remise maken. Baljakin vocht aan bord 2 met Rik Keurentjes een positioneel gevecht uit. Keurentjes trapte in een 4 om 4 positie in een geintje. Daardoor bleef Baljakin samen met Podolski van Westerhaar topscorer in de Ereklasse.
Fred de Koning speelde aan bord 8 tegen Michiel Kroesbergen een mindere opening en hield met moeite de stand in evenwicht. De Koning pakte met hangen en wurgen een punt. Bij Krajenbrink was aan bord 5 tegen Virny weinig aan de hand: remise.
Theo Berends koos tegen Wytze Sytsma een verkeerd plan en raakte in temponood. Dat kwam de speler aan bord 7 niet meer te boven. Valneris, die als deelnemer aan het Bijlmertoernooi in Amsterdam vorige week drie keer verloor, bleek als teamspeler wel op dreef. Invaller Gerrit Draaisma ondervond de kracht van de Letse dammer in het eindspel en moest capituleren.
Uitslagen tussen Hengelo en Huissen 8-12: Odin Mol-Joost Hendriksen 1-1, Rik Keurentjes-Alexander Baljakin 0-2, Gerrit Draaisma-Guntis Valneris 0-2, Jeroen Goudt-Geert Berends 1-1, Vadim Virny-Johan Krajenbrink 1-1, Jos Stokkel-Alex Mathijsen 2-0, Wytze Sytsma-Theo Berends 2-0, Michiel Kroesbergen-Fred de Koning 1-1, André Nijmeijer-Geert van Aalten 0-2 en Gabriël Heerema-Gérard Jansen 0-2.

Damvereniging VBI na winst op Maas van ’t Hoog weer terug in de race

door Joop Hendriksen

Damvereniging VBI revancheerde zich in Hengelo met een glanzende 12-8 overwinning op de traumatisch verlopen wedstrijd tegen Witte van Moort. Doordat laatstgenoemde ploeg deze keer verlies moest incasseren tegen de meestal bescheiden optredende Dammers uit Oost heeft VBI alle mogelijkheden voor het landskampioenschap kampioenschap weer in eigen hand. De Huissenaren staan nu met zes punten uit vier wedstrijden op een gedeelde tweede plaats met één punt achterstand op Denk en Zet Culemborg, dat tegen Hiltex Amsterdam een punt liet liggen.

061028gerardjansen.gifDe wedstrijd tegen Maas van ’t Hoog vereist van de Huissenaren altijd veel scherpte. Vorig jaar werd tegen de Hengeloërs nog verloren. Deze keer was VBI echter superieur. Gérard Jansen begon met een spannende partij tegen Gabriël Heerema, waarin hij wel beter stond, maar winst was niet eenvoudig te vinden. In de slotfase wist hij met een prachtige slagzet de partij op zijn naam te brengen.
Geert van Aalten was in zijn partij tegen André Nijmeijer een klasse beter. Na schijfwinst en een positioneel overwicht was capitulatie van zijn tegenstander alleen nog maar een kwestie van tijd. Geert Berends speelde een  degelijke partij tegen Jeroen Goudt. Hij stond wat gemakkelijker, maar uiteindelijk kwam er een puntendeling uit de bus.
Vervolgens kwam Maas van ’t Hoog nog even terug. Alex Mathijsen speelde wisselvallig. Hij liep in de fuik die zijn tegenstander Jos Stokkel opzette. De in Huissen woonachtige ex-nationaal kampioen haalde vervolgens een zetje uit dat Alex niet zag en de beide punten bleven in Hengelo.
Joost Hendriksen kwam niet goed uit de opening tegen Odin Mol, een van de Hengelose coryfeeën. Beide spelers gebruikten echter veel tijd en in de tijdnoodfase zag Joost de goede remisevariant. De volgende partij was weer voor VBI. Alexander Baljakin kreeg tegen Rik Keurentjes positioneel voordeel. Zijn tegenstander kwam nog wel op dam, maar moest deze al weer snel inleveren.
Hetzelfde gold vervolgens voor de partij. Fred de Koning speelde in het begin wel een goede opening, maar raakte zijn voordeel snel kwijt. Hij kon het evenwicht echter in stand houden en de partij kabbelde naar remise. Johan Krajenbrink speelde tegen collega-grootmeester Vadim Virny een volstrekt gelijkwaardige partij. Theo Berends kon zijn succesvolle optreden in het Gelders kampioenschap geen vervolg geven tegen Wytze Sytsma. Na het middenspel raakte hij het spoor bijster en de partij ging naar zijn tegenstander.
Guntis Valneris behaalde al snel voordeel tegen Gerrit Draaisma, die met passief tegenspel probeerde overeind te blijven. Uiteindelijk wist Guntis door te stoten en na de tweede dam moest zijn tegenstander de vlag strijken.