Weer winst Damvereniging VBI 2

door Theo Berends

Afgelopen zaterdag werd er weer volop gestreden in de nationale damcompetitie. Door het onlangs afgelopen wereldkampioenschap wat in Curaçao het gehouden, werden er verschillende dampartijen vooruit gespeeld. Zowel ons eerste als ook het tweede team werd hiermee geconfronteerd.

Voor ons team speelde Jan van Loenen, op donderdag 7 september tegen Darya Tkachenko. Door de vele afzeggingen bij het dames WK werd onze eigen Fleur, als invaller op het allerlaatste moment aan het deelnemersveld van het wereldkampioenschap toegevoegd. Dat betekende wel dat Fleur de partij tegen WSDV ook vooruit mocht spelen. Dat kon dus nog op het allerlaatste moment geregeld worden. Op donderdagavond 21 september speelde Fleur tegen Wouter van Beek. Om vrij onduidelijke redenen speelde Fleur met wit, waar zij de zwarte schijven had moeten verplaatsen. Wanneer er dampartijen vooruit gespeeld dienen te worden, dan is het verplicht om plaats te nemen op bord 1, 2 etc. Wouter heeft volgens Turbo Dambase een voorkeur om met zwart te spelen. Heel opmerkelijk dit voorval.

Dat WSDV al jaren een vooruitstrevende damvereniging is, dat is al wel bekend. Maar bij mijn weten is dit ook de eerste damvereniging, die een vrouwelijke voorzitster heeft. Mooi om te zien Heike Verheul daar leiding geeft aan een grote damvereniging. Een van de pijlers waar deze damvereniging op drijft, is natuurlijk de jeugdafdeling. Daarbij maken zij ook gebruik van de damschool Zuidwest Veluwe, dat al meer dan 30 (!) haar vruchten afwerpt. Een andere onzichtbare, maar heel belangrijk voor het jeugd dammen is natuurlijk Gerard Zijlema. Al vele jaren is hij een bindende factor bij de jeugdopleiding in Wageningen. Maar ook DV VBI heeft in Linsey van Leeuwen ook een damster in huis die goed leiding kan geven. Linsey is actief bij de damjeugd van Huissen. Zij heeft onlangs de arbiters cursus succesvol afgesloten. Begin volgend jaar gaat zij debuteren als arbiter bij het Open Kampioenschap van Gelderland.

Terug naar de competitiewedstrijd van afgelopen zaterdag. Vorig seizoen wonnen wij deze wedstrijd met heel veel moeite. Wij gingen vooraf uit van een zeer lastige tegenstander, waar je zo maar van kunt verliezen. Maar als het echt lastig wordt, dan rechten wij als team de rug en dan komt het beste in alle spelers na boven. Dit was misschien wel de beste wedstrijd van de laatste jaren. Dat wij we met 13-7 deze winnend afsloten, schept verwachtingen voor het vervolg van deze competitie. Maar de eerste doelstelling blijft natuurlijk handhaving, wat zeker met de versterkte degradatie dit jaar, het belangrijkste blijft.

Jan van Loenen opende de score door de vicewereldkampioen Darya Tkachenko op remise te houden. Jan moest in zijn eigen lijf-opening 1.32-28 17-22×21 nu met wit tegenspel bieden. De altijd rustig spelende Huissenaar kende in deze partij nauwelijks problemen. De puntendeling was dan ook een terechte uitslag.

Fleur Kruijsmulder moest tegen Wouter van Beek alle zeilen bijzetten om verlies te voorkomen. Na een rustige opening, kreeg het spel een klassiek karakter. Fleur kwam gaandeweg wat minder te staan. Na zwarts offer 32…24-29! Reageerde Fleur niet adequaat met 35.48-43 veel beter was 35.30-25 om na 14-19 verder te gaan met 34-29 met ruimschoots gelijkwaardig spel. Van Beek voerde de druk steeds verder op. Maar Fleur verdedigde zich knap en behaalde toch ongeschonden de finish met een puntje.

De eerste die zaterdag een resultaat neerzette was Willem Hoek. De partij tegen Gerben van Steenbergen ging veel belovend van start. Een flankaanval met een Springer-doorstoot leek een zeer boeiend gevecht te worden. Maar schijn bedriegt. Na een drie om drie ruil werd het toch vlakke partij die weinig om het lijf had. Na ruim veertig zetten werden ook hier de punten verdeeld. Heel goed dat Willem ook dit soort partijen op de mat kan leggen. Het hoeft niet altijd flitsend en spectaculair te zijn om een resultaat te behalen.

Alexei Ovsyanko was zaterdag de tegenstander van Marcel Janssen. Als bekend zijn jeugdspelers tegenwoordig speltechnisch goed opgeleid. Dat ondervond Marcel in deze partij. Marcel normaal gesproken een pur-sang strateeg, koos voor 19…24-30 wat zijn verdere partij verloop niet ten goede kwam. Vervolgens verloor de Huissenaar ook nog de controle op zijn korte vleugel. Op toernooibase suggereert Fred Ivens dat Alexei een dikke winstkans gemist zou hebben met 41.33-28. Volgens Fred geeft 41.34-30 14-19 42.27-22 goede winstkansen. Maar na 6-11 is er weinig te halen voor de witspeler. Marcel bleef behoedzaam spelen en bereikte een puntendeling.

Vervolgens was het aan Rob Schrooten om de Huissenaren op voorsprong te zetten. Rob is de dammer in vorm, dat bewees hij afgelopen donderdag, door onze voorzitter Jos Stokkel te vloeren. Zaterdag bond hij Sasha Chumachenko aan de zegekar. In een strategisch sterk gespeelde partij. Rob koos voor de omsingeling om de aanvalsdrift van deze jeugddamster te beteugelen. Na wits 35.36-31? kreeg Rob counter kansen op wits korte vleugel. Om de tegenaanval in toom te houden speelde Sasja 43.28-23, maar ja wat anders? Met subtiel positiespel dwong Rob nu schijf- en partijwinst af.

Het is bewonderingswaardig hoe de jeugdige Marie Gabbert speelde tegen Geert van Aalten. Geert is gewoon 52 weken per jaar in bloedvorm. Ga daar maar aanstaan als opkomend talent. Natuurlijk maken jeugdige spelers fouten, maar leren daar razendsnel van. Zaterdag koos Marie voor de aanval. In een flankcentrumaanval speelde Geert de laatste tempo’s uit. De Huissenaar nam zowel de voorpost alsook de witte schijf op 27 onder vuur. Met de thematische actie 36….26-31! nam Geert een voorschot op zijn aanstaande overwinning. Uiteraard was ontsnappen niet meer mogelijk voor dit jeugdig talent.

Emiel Leijser zorgde voor drie op een rij. Na Rob en Geert was het Emiel die deze “oude rot” Fred Ivens vloerde. Deze 80-jarige veteraan vindt het spelletje nog altijd leuk. Hij speelt zelfs nog toernooien waar andere het rustig aan doen, gaat Fred nog volop de strijd op het dambord aan. De partij opzet was precies wat Emiel het liefst speelt. Een flankaanval waarbij zijn tegenstander kansen probeert te creëren in de omsingeling. Wanneer zijn tegenstander dat te lang doorgaat met zijn winstplannen, dan is Leijser het gevaarlijkst. Ten koste van een schijf slaagde Fred erin om een doorbraak te forceren. Op zijn laatste zet 65…28-32? begaat Fred een mega blunder. Emiel nam het cadeautje uiteraard dankbaar in ontvangst. Beste voor zwart is om zijn zwarte schijven op 4 en 15 te offeren. Het anti-Scouppe eindspel wat dan ontstaat is dan niet meer te winnen.

Zelf mocht ik het opnemen tegen Arie-Janssen van Doorn. Een lastige en taaie opponent die moeilijk te kloppen is. In een half-klassieke partij zag het witte spel voor de Huissenaar er veelbelovend uit. Noodgedwongen plaatste Arie een Ghestem doorstoot met 41…23-29 om wat speelruimte te creëren. Het tempospel moest uiteraard secuur gespeeld worden. Maar tot echte winstkansen kwam het niet.

Joost speelde een sterke partij tegen de gevaarlijke Marcel Monteba. De Huissenaar die met zwart speelde nam vanuit de opening het initiatief. Marcel manoeuvreerde daar omheen, maar kreeg totaal geen houvast op het spel van Joost. Op het einde van de partij diende de Wageninger nog secuur te spelen om in een drie om drie de remise veilig te stellen.

Het slotakkoord was voor onze invaller Ruud de Kooter. Ruud speelde in de plaats van Dirk Joosten. Ruud heeft zich aardig ontwikkeld zoals wij Huissenaren competitiewedstrijden willen spelen. Het teambelang staat altijd voorop, maar dat wil niet zeggen, dat je niet voor je eigen kansen mag/kunt spelen. Tegen Robert-Jan van Steenbergen speelde Ruud een rustige laveer partij. Hij nam geen onverantwoordelijke risico’s. Hij kwam in het late middenspel wel iets lastiger te staan, maar de remise grenzen werden niet overschreden.

Door deze fraaie overwinning voeren we in de Hoofdklasse A het klassement aan met de volle 100% score. In de vierde ronde spelen we in Groningen tegen Het Noorden. Dat wordt op voorhand wederom een lastige klus. Dat belooft ongetwijfeld weer een spannende wedstrijd te worden. Die wedstrijd is pas over drie weken op zaterdag 4 november.