Willem Hoek plaatst zich voor het NK aspiranten

Het jeugdplan van Damvereniging VBI begint nu ook zijn vruchten af te werpen bij de oudere jeugd. Het is alweer meer dan tien jaar geleden dat de vereniging een vertegenwoordiger had in de aspirantenfinale van Nederland (jeugd tot zestien jaar). 

In de eerste week van mei werden in diverse plaatsen in Nederland de halve finales gespeeld. Willem Hoek en Bas van Engelen hadden zich hiervoor geplaatst via de Gelderse finale. Willem moest aantreden in Enkhuizen en Bas in Zegveld.

Willem kwam flitsend uit de startblokken en stond na de tweede dag op een uitstekende tweede plaats, een plaats met vooruitzichten op de finale. Na de derde speeldag veroverde Willem zelfs de eerste plaats en stond die niet meer af. In de laatste ronde verzekerde Willem zich via een uitstekende overwinning van de ongedeelde eerste plaats en nog belangrijker: van plaatsing in de finale.

In Zegveld bleek Bas van Engelen moeilijk te kunnen winnen. Na vier ronden stonden er vier remises op het scorebord. Bas kwam uiteindelijk wel tot een overwinning, maar dat bleek uiteindelijk onvoldoende voor plaatsing. Hij werd uiteindelijk vierde.

Willem heeft zelf een verslag geschreven:

Halve Finales aspiranten 2007
door Willem Hoek

070519willemhoek.gifVan maandag 30 april tot en met zaterdag 5 mei werden er in verschillende plaatsen in Nederland halve finales dammen voor aspiranten gehouden. Van Huissen deden daar twee dammers aan mee, Bas van Engelen en ondergetekende.

Ik begon maandag aan mijn halve finale, poule B en wel in Enkhuizen. De eerste ronde speelde ik tegen Kevin Meurs uit Monster, wat een leuke partij werd, zeker nadat Kevin met een schijf minder en nog 35 seconde op de klok voor 12 zetten de punten aan mij liet. Er waren voor de gehele week geen nevenactiviteiten gepland door de organisatie, dus werd er ’s avonds bij ons in het gastgezin (bij Richard Bos, met Alex Noppers) wat partijen nagekeken, en ook volgden we de andere halve finales.

Dinsdag stonden er twee partijen op het programma, de eerste tegen Koos van Amerongen (Ijsselstein), de tweede tegen Sjoerd ten Brinke uit Culemborg. Koos nam een gevaarlijke centrumaanval, deed een verkeerde zet, dacht een schijf te winnen, maar kwam tot zijn verschrikking erachter dat ik daarna een 1-om-3-tje naar dam had. ’s Middags tegen Sjoerd gaf de computer voordeel voor mij aan, maar ik wist het niet te benutten, dus werd er remise overeekgekomen. Na twee dagen had ik dus 5 punten, even onder Richard Bos met 6.

Woensdag stond alleen de partij tegen Richard Bos gepland, die in een ietwat nadelige klassieke stand voor mij remise werd, waar we allebei tevreden mee waren. Bas had inmiddels drie partijen gespeeld, alle drie remise, waar winstpartijen toch belangrijk waren in de rangschikking.

Donderdag tegen Alex Noppers (Westerhaar) en de pupillenkampioen van vorig jaar Rik Verboon (Noordeloos). Tegen Alex was al snel duidelijk dat ik een schijf voorkwam, maar ik verprutste het in een 8 om 9 stand, liep in een dam, maar zag niet dat het alsnog in twee zetten uit was, en gaf remise! Rik had ondertussen gewonnen van Richard, waardoor ik mijn kansen op plaatsing als eerste van de groep zag stijgen, maar plaatsing was toch het belangrijkste. Rik opende als een natte krant, en kwam binnen twintig zetten een schijf achter, wat afgedwongen was door middel van een aantal damcombinaties. Rik wist die niet meer binnen de perken te houden, en gaf later op.

Ik stond dus eerste, met 1 punt voorsprong op Richard, maar belangrijker nog: ik was al geplaatst met 9 punten uit 6 wedstrijden. Vrijdag moest ik aantreden tegen Heike Verheul uit Groningen, die op een gedeelde derde plaats stond samen met drie anderen. We kwamen ongeveer evenwaardig uit de opening, en ik had een mooie flankaanval, met kans op een sterk centrum, en bouwde er vrolijk op los. Ik zag aan de andere borden Richard Bos 1 schijf voorkomen, en later nog 1, die ging dus winnen. Ik moest winnen om eerste in de poule te worden, en dat lukte vrij eenvoudig, en ging met de beker en plaatsing naar huis.

Bas speelde nog eens remise, en had dus vier remises, en het leek erop dat hij het met alleen remises niet ging redden. Dus moest er gewonnen worden, en wel van Michelle Roumans. Bas had geluk in het eindspel, waar Michelle 4 schijven weggaf, maar stopte de overwinning snel in zijn zak, en zag nog kansen. Jammer genoeg speelde hij remise tegen Gideon de Bruin, waardoor bij een remise zaterdag tussen Roland de Rijke en Nick Hoving Bas, zelfs bij winst op Derk-Jan Riesthuis, kansloos was voor plaatsing, en vierde werd, omdat Bas er te weinig had gewonnen, maar geen had verloren, wat Nick en Roland allebei wel hadden gedaan.