Emoties en prachtige staaltjes dammen

door Leen de Rooij

070505groepsfoto460.gifBij het damkampioenschap van Nederland voor pupillen waren de ogen van de Huissenaren vooral gericht op de plaatselijke favoriet Lotte Aleven. Zij had zich als enige Huissense jeugdspeler geplaatst voor de finale. Lotte ging goed van start, maar halverwege het toernooi haperde de machine.
Dramatisch was haar verliespartij tegen Jannes Kromhout. Ze wilde een mooie slagzet uitvoeren, controleerde of het klopte en begon met het weggeven van de eerste schijf. Het was de goede schijf, maar ze speelde hem naar de verkeerde kant. Groot was haar schrik toen ze haar fout bemerkte.
Er waren ook prachtige staaltjes dammen te zien, vooral van de sterkste spelers. Damvereniging VBI organiseerde het pupillenkampioenschap voor de tweede achtereenvolgende keer. Dit jaar was JeurissenJansen accountants en belastingadviseurs uit Huissen de hoofdsponsor. Ook volgend jaar zal het toernooi Huissen worden gehouden, mits de vereniging de financiering weer rond krijgt.
Sommige spelers logeerden in gastgezinnen, een paar sliepen thuis, de anderen hadden een onderkomen in de omgeving geregeld. Op de meeste avonden waren er nevenactiviteiten georganiseerd. Woensdagavond gingen de deelnemers gezamenlijk eten bij Ristorante Da Claudio, donderdagavond werd er gevoetbald in sporthal De Brink en vrijdagavond werd er een programma verzorgd door de scouting in Huissen.
Het toernooi kreeg extra cachet door de aanwezigheid van de nieuwe burgemeester van Lingewaard, Harry de Vries. Hij was goed op de hoogte het belang van Damvereniging VBI voor de nationale damport. De burgemeester mocht het toernooi openen door de eerste zet te spelen aan het bord van Lotte Aleven.
Van de afgevaardigde van hoofdsponsor JeurissenJanssen kregen alle deelnemers kregen bij de opening een mooie balpen en twee T-shirts.
Het toernooi werd gewonnen door Martijn de Leeuw uit Noordeloos. Tweede en derde werden Thijs van den Broek uit Tilburg en Ritchie Wijnker (Den Helder).
Bij de sluiting voerde wethouder Joosten het woord namens de gemeente Lingewaard. De sponsor had andermaal voor een attentie voor alle spelers gezorgd. De sluiting van het toernooi werd verricht door Haitze Meurs, voorzitter van de KNDB, die damvereniging VBI prees en bedankte voor de vele activiteiten.