Winst in cruciaal duel in strijd om provinciale titel

door Leen de Rooij

De strijd tussen de nummers 1 en 2 in de provinciale hoofdklasse leverde bloedstollende taferelen op. Wageningen was op volle oorlogssterkte naar Huissen getogen. Van VBI-zijde moest alleen Joost Hendriksen het duel aan zich voorbij laten gaan.

Zoals zo vaak zette grootmeester Geert van Aalten zijn team op het goede spoor. Hij bond de sterke jeugdspeler Jan Groenendijk aan de zegekar. Jan, die in de landelijke competitie de kleuren van VBI verdedigt, liep al snel in een mooie combinatie. Het voordeel werd kort daarna door Wageningen teniet gedaan.

Leen de Rooij liet zich in een klassieke stand verrassen door een verraderlijke combinatie. Op dat moment zag het er voor de Huissenaren somber uit. Rob Schrooten stond helemaal verloren en de stand van Jo Weijman zag er ook allerminst gezond uit. Remco Vredenberg haalde tegen een sterke tegenstander zonder problemen een punt binnen.

Arno Arends kwam iets beter te staan, maar stelde ook hij kwam niet  verder dan remise. Jan van Loenen speelde een volkomen gelijkwaardige partij waarin terecht de punten gedeeld werden. Jo Weijman liet onverwacht de wedstrijd kantelen. In een mindere stand nam hij een dure doorbraak naar dam. Toen zijn tegenstander in tijdnood niet correct reageerde, wist Jo een belangrijke overwinning te boeken.

Aan het bord van Rob Schrooten gebeurde een klein wonder. Terwijl iedereen verwachtte dat de Huissense speler zou opgeven, maakte zijn tegenstander een grote blunder. Rob profiteerde onmiddellijk en kon een benauwde remise op zijn conto schrijven. Rik Keurentjes speelde een mooie omsingelingspartij, maar kon de winst net niet rond krijgen.

De 9-7 overwinning bracht VBI dicht bij de provinciale titel. Voordat aan een kampioensfeest kan worden gedacht, moeten uit de laatste twee partijen nog twee punten worden gehaald. Als er geen onverwachte dingen gebeuren, lijkt dit een reële mogelijkheid.