Damvereniging VBI na winst op gedeelde tweede plaats

door Joop Hendriksen

Damvereniging VBI had zich goed voorbereid voor de wedstrijd tegen de nationale kampioen van het vorig jaar. Door sponsorproblemen geteisterd moet Witte van Moort het dit jaar kalmer aandoen maar het is nog altijd een geduchte tegenstander. De Huissenaren gingen er eens goed voor zitten en kwamen met een mooie 13-7 overwinning naar huis.

Guntis Valneris begon met een snelle grootmeesterremise. Joost Hendriksen bevestigde zijn goede vorm door een remise tegen een mede-topscorer uit de ereklasse. Ook Geert van Aalten speelde een gelijkwaardige remise. Alexander Baljakin gooide de knuppel in het hoenderhok door een monsterachtige overmachtsoverwinning op een jeugdig talent. Onmiddellijk daarna scoorde de 14-jarige Jan Groenendijk zijn eerste zege voor Damvereniging VBI via een positionele overmacht. Bij Johan Krajenbrink en Rik Keurentjes leken de overwinningen voor het grijpen maar zij kregen het net niet sluitend. Fred de Koning scoorde een gelijkwaardige remise. Gérard Jansen bevestigde zijn positie als mede-topscorer door zijn tegenstander via een positioneel  aanvalsspel weg te spelen.  De 17-jarige Pepijn van den Brink leek even van slag door een arbitrale misser ten gunste van zijn tegenstander maar wist op tijd het roer recht te houden in een gelijkwaardige partij.

Doordat concurrent Apeldoorn een punt liet liggen tegen Culemborg kwam Volendam alleen op kop in de strijd om de nationale titel, op één punt gevolgd door drie teams waaronder Damvereniging VBI. De Huissenaren hebben verreweg het lichtste programma. Slechts één kleine misstap van de palingboeren  scheidt het  Huissense team van de barragewedstrijden om de nationale titel.