Alexander Baljakin komt net te kort voor zesde titel

Alexander  Baljakin was met Roel Boomstra de grote favoriet voor de titel van Nederlands kampioen 2015. Met achtereenvolgende winst in de 2e, 3e, 4e en 5e partij leek hij regelrecht op het kampioenschap  af te stevenen. Maar toen stokte de machine. Roel Boomstra kwam met winst in de 5e, 6e en 7e ronde gevaarlijk dichtbij. In de rondes 8, 9 en 10 bleef het verschil van één punt onveranderd. De laatste ronde moest dus de beslissing brengen.

In het middenspel liet Alexander de winst liggen: Alexander:  “De schuld ligt bij mij. Ik stond in de laatste ronde tegen Auke (Scholma, JH) praktisch gewonnen maar mijn “damziektes” lieten mij niet toe te winnen”.

Roel Boomstra moest wel nog winnen om kampioen te worden. In zijn partij tegen de tweede Huissenaar in dit evenement, Maarten Linssen, was daar lange tijd geen sprake van. Tot de 65e zet hield Maarten de zaak volledig in evenwicht. Toen kreeg hij drie mogelijkheden voorgeschoteld, waarvan er één remise was. Hij koos de verkeerde. En Roel Boomstra mocht zich voor de tweede keer Nederlands kampioen noemen.

Maarten nam daarmee afscheid van zijn debuut in het NK, waarin hij met 10 punten uit 11 wedstrijden uitstekend presteerde. Kenners waren bovendien erg tevreden over de spelkwaliteit die  door hem werd tentoongespreid.

Als pleister op de wonde leverde de tweede plaats van Alexander Baljakin hem een plaats op voor het WK dammen dat in november in Emmen wordt verspeeld.