Alexander Baljakin tweede bij NK

Alexander Baljakin van Damvereniging VBI tweede bij NK
Nieuwe aanwinst Pim Meurs eindigt als zesde

Alexander Baljakin van Damvereniging VBI speelde voor de vijfde keer mee in het Nederlands Kampioenschap dammen. De voormalige vice-wereldkampioen kwam evenals vorige jaren iets te kort voor de Nederlandse titel.

080425baljakin.gif Hij begon het toernooi goed en na acht van de dertien ronden was hij nog leider van het klassement. Daarna kreeg hij gezelschap van de latere winnaar Ron Heusdens. Een nederlaag in de elfde ronde tegen Jeroen van den Akker bleek echter fataal, te meer omdat Heusdens in die ronde won. Alexander herstelde zich goed door de laatste twee ronden te winnen. Zelfs zijn winst in de slotronde tegen Heusdens bracht hem niet verder dan een gelijk aantal van 16 punten. In dat geval telt dat degene met de meeste gewonnen partijen voorgaat in de rangschikking. Alexander kwam met vier overwinningen er één tekort. Zijn tweede plaats levert hem rechtstreekse plaatsing op voor de finaleronde van het volgend kaar.

De nieuwe aanwinst van Damvereniging VBI, de twintigjarige Pim Meurs, speelde voor het eerst mee in de finale van het NK. Hij maakte zonder meer een succesvolle entree in dit zeer selecte gezelschap. Hij hoefde slechts twee nederlagen te incasseren, maar scoorde echter ook twee keer een overwinning. Samen met een viertal andere spelers, waaronder de Nederlands kampioen van de laatste vijf jaar, Kees Thijssen, kwam hij op een totaal van dertien punten uit. Zijn twee overwinningen speelden in zijn voordeel, want hij sleepte uiteindelijk de zesde plaats in de wacht.