Alexander Baljakin wint BaltCup

Door Joop Hendriksen

Alexander Baljakin, lid van Damvereniging VBI, heeft in Vilnius (Litouwen) de prestigieuze BaltCup op zijn naam gebracht. De BaltCup is een invitatietoernooi waarvoor uitsluitend internationale grootmeesters worden uitgenodigd. Het toernooi wordt georganiseerd door de Litouwse dambond in samenwerking met de werelddambond en moet de komende jaren uitgroeien tot een nog groter internationaal evenement. Dit jaar namen tien spelers deel. Er waren vier Russen en twee spelers uit Nederland, Letland en Litouwen. Alexander, die inmiddels voor Nederland uitkomt was de nummer drie van het laatste wereldkampioenschap en is dit seizoen bijzonder goed op dreef. Zo voert  hij op dit moment de nationale topscorerslijst aan met 13 punten uit 7 wedstrijden.

Die goede vorm kwam hem ook in Letland uitstekend van pas. Twee ronden voor het einde had hij al een comfortabele voorsprong van drie punten op zijn naaste concurrenten, zodat hij toen al de overwinning voor het grijpen had . Hij liet zich verder niet meer verrassen. In de voorlaatste ronde ronde speelde hij remise tegen de andere Nederlander in het gezelschap, Ron Heusdens. Doordat de Rus Getmanski in die ronde won verkleinde deze de achterstand op Baljakin tot twee punten. De laatste ronde ging tussen de beide koplopers, zodat in theorie nog een gelijke eindstand mogelijk was. Daarvan was echter geen sprake. Baljakin beëindigde ook deze partij met remise zodat hij eervol de titel in de wacht sleepte.

Aan het toernooi nam nog een tweede speler van Damvereniging VBI deel. Guntis Valneris, uitkomend voor Letland maakte dit keer zijn faam niet waar. Als vice-wereldkampioen en speler met de hoogste rating in het gezelschap kwam hij uiteindelijk niet verder dan de 4e plaats. Hij revancheerde zich enigszins door het sneldamtoernooi op zijn naam te brengen dat na afloop van het evenement werd gehouden.