Voortvarende start G

Door Anton Janssen

Maandag, 8 januari 2007 – BEMMEL – De dammers Gérard Jansen (DV Huissen) en Jasper Lemmen (DC Lent) begonnen voortvarend aan de halve finales van het NK. Tweemaal winst.
Om je te laten kronen tot Nederlands kampioen dammen dien je een reeks kwalificatiewedstrijden af te werken. De cyclus begon afgelopen weekeinde in Nationaal Sportcentrum Papendal met de halve finales.
Jansen en Lemmen wonnen zowel zaterdag als zondag. Jansen speelde attractief tegen de Fries Bastiaan Hollander. Op Papendal kwam een vlijmscherpe partij op het bord.
De Fries maakte op zijn vijftigste zet een fout die hem een vol punt zou gaan kosten. Jansen reageerde alert, Hollander trok veel bedenktijd uit maar vond geen uitweg en gaf op.
De Huissenaar was een dag later tegen Maikel Palmans snel klaar. De nummer vier van het laatste wereldkampioenschap in Amsterdam legde de basis door in de opening een schijf op de jeugdige Drent te winnen.
Lemmen steekt weer in zijn vertrouwde vorm. Hij zette in de openingsronde Mijndert Verkaik stevig onder druk en wikkelde in de beslissende fase af naar winst. Lemmen zegevierde ook in de ontmoeting tegen Gelders kampioen Erwin van Hierden. De dammer van DC Lent greep het initiatief en mocht op winst afstevenen toen Van Hierden in tijdnood niet de sterkste zetten wist te vinden .
Theo Berends ging zaterdag in het late middenspel onderuit tegen Johan Sterrenburg. De dammer van DV Huissen stond positioneel minder en offerde een schijf. Daarmee kon hij de nederlaag niet afwenden. Berends, regerend Gelderse kampioen, behaalde tegen de Zeeuw Daaf Kasse een voordelige remise.
De ook voor DV Huissen uitkomende Fred de Koning verwierf in de eerste ronde tegen Toby Hage licht voordeel. Zijn plusschijf in het eindspel bleek niet voldoende voor een winnend afspel. De Koning verloor een dag later van Wouter Ludwig.
Dammer Johan Sterrenburg had een frisse start in de kwalificatiewedstrijden voor het NK. De uit Wageningen afkomstige student staat gedeeld eerste met Culemborger Jeroen van den Akker. Sterrenburg versloeg Gelders kampioen Theo Berends en speelde remise tegen Alfons Ottink. Erwin van Hierden en Daniël Merkus van DES Lunteren staan in hun poules staan na het eerste weekeinde respectievelijk op twee en één punt van de koplopers.