G

door Anton Janssen (De Gelderlander)

Maandag, 2 april 2007 – SOEST – Gérard Jansen blijft zich op het Nederlandse kampioenschap dammen in Soest nadrukkelijk manifesteren. De Huissenaar kwam met drie puntendelingen uit het zware weekeinde en is na zes speelronden nog zonder nederlaag.

  Slideshow image
Gérard Jansen (links) trof zaterdag in de vierde ronde van het NK dammen in Soest een goede bekende. De partij met Alexander Baljakin, zijn ploeggenoot bij DV Huissen, eindigde onbeslist. Foto: Michiel Wijnbergh/WFA

Jansen staat met zeven punten uit zes partijen twee punten achter het leidende duo Jeroen van den Akker en Kees Thijssen.

Jansen was zaterdagochtend bij zijn ontmoeting in de vierde ronden tegen Alexander Baljakin bevrijd van zijn hoofdpijn die hem vrijdag nog parten speelde en hield aan de partij met zijn clubgenoot bij DV Huissen een punt over. De Wit-Rus ontwikkelde enige druk maar Jansen hield de remisemarge nauwkeurig in het oog.

Jansen trof zaterdagavond Ivoriaan Leopold Sekongo achter het bord. De Afrikaan had in de ochtendronde verloren van Auke Scholma, maar toonde zich tegen Jansen allerminst aangeslagen. Hij had wel de partij maar niet zijn spreekwoordelijke strijd verloren. De stelling van Jansen oogde weliswaar superieur maar was niet voldoende voor winst.

Gisteren speelde Jansen in de zevende ronde met Anton van Berkel een bizar aandoend spelbeeld. Die niet alledaagse partij tegen de wereldrecordhouder simultaandammen sloot Jansen eveneens op remise af.

"Ik ben ongeslagen door dit zware weekend gekomen. Met mijn klassering heb ik WK-deelname in eigen hand. Je merkt dat die kwalificatie de strijd beheerst", zei Jansen, die voor WK-kwalificatie tenminste tweede moet worden en mogelijk ook aan een derde plaats genoeg heeft. Mits de al geplaatste Thijssen zich op het NK bij de eerste twee schaart.

Baljakin staat na zes ronden met zes punten op de zesde plaats. De speler van DV Huissen komt dit NK moeizaam in zijn spel en heeft nog geen winstpartij afgeleverd. Baljakin zet zijn partijen veelbelovend en creatief op maar ondervindt dat praktisch alle tegenspelers tegen hem voor één punt achter het bord zitten. Het is voor de nationale topscorer lastig om tegen die tactiek een passend antwoord te vinden.

Baljakin deelde, na het onbesliste resultaat met Jansen, ook met Van Berkel de punten. Zonder kans op meer. Gisteren leek Baljakin Hein Meijer onder de voet te lopen, maar de gehaaide Amsterdammer verraste hem met een slim bedachte slagzet naar de doorbraaklijn. Dat kostte Meijer enkele schijven maar het beoogde punt kwam niet in gevaar. Baljakin moest opnieuw met remise genoegen nemen.