Baljakin nestelt zich naast Jansen op NK

door Anton Janssen (De Gelderlander)

Dinsdag, 3 april 2007 – SOEST – Alexander Baljakin heeft bij het Nederlands kampioenschap dammen in Soest zijn eerste overwinning behaald. De speler van DV Huissen bleef gisteren in de achtste ronde Bennie Provoost de baas.

Baljakin, die eerder op de dag de punten had gedeeld met Sven Winkel, heeft zich door de zege naast zijn teamgenoot Gérard Jansen op de derde plaats van de ranglijst genesteld. Ron Heusdens deelt mee in die positie.

Jansen haalde uit het dubbelprogramma van gisteren twee punten. Hij remiseerde met titelverdediger Kees Thijssen en Hein Meijer. Baljakin en Jansen (en ook Heusdens) hebben nu negen punten verzameld uit acht partijen. Hun achterstand op het leidende duo Thijssen en Jeroen van den Akker bedraagt twee punten. Er resteren nog vijf partijen.

Het treffen tussen Jansen en Thijssen leidde tot een laveerpartij waarin het evenwicht bewaard bleef. De Amsterdammer sloeg naar dam, maar de Huissenaar kon die dubbeldekker van zijn collega grootmeester eenvoudig onschadelijk maken. Toen resteerde een positie met vier schijven voor beide spelers. Ze konden ongehinderd naar dam lopen en kwamen vlot een puntendeling overeen.

Baljakin speelde geïnspireerd en deed serieuze pogingen om ten koste van Winkel zijn eerste winstpartij te realiseren. De aanvalsstand van de vroegere Wit-Rus vroeg veel van de verdedigende rol van zijn opponent. Die sloeg met een inventief offer in het eindspel overtuigend het pad naar de zevende remise in.

In de middagronde werden harde noten gekraakt. Aan het bord van Jansen en Meijer bleef het strijdbeeld geheel gelijkwaardig. Het bord van Baljakin en Provoost daarentegen stond in vuur en vlam. De Arnhemmer wilde niet verder achterop raken en nam risico’s. Uiteindelijk ging Provoost in de tijdnoodfase in de fout. Baljakin had gegokt en gewonnen. In het eindspel greep hij onverwacht de winst.