G

door Anton Janssen (De Gelderlander)

Woensdag, 4 april 2007 – SOEST – Gérard Jansen klopte gisteren in de negende ronde van het NK zijn directe concurrent Jeroen van den Akker. De Huissenaar staat nu staat nu tweede met Van den Akker.

Er zijn in Soest twee WK-tickets te verdienen. Kees Thijssen, koploper van dit NK, is al zeker van deelname.

Jansen deed een geslaagde poging om Van den Akker bij te halen. De twee op uitzending naar het WK azende dammers brachten een mooi spelbeeld op het bord. Van den Akker koos voor de aanval, Jansen stelde daar een omsingeling tegenover.

Het partijverloop bood beide spelers mogelijkheden. Na afloop erkende Jansen dat hij tijdens de partij niet zeker van zijn zaak was. De Huissense troef: "Ik had een redelijke uitgangspositie. Het bedenken van een goed plan was niet eenvoudig. Dan moet je beslissingen durven nemen. Van den Akker had ook het idee dat hij sterk stond. Hij plaatste in tijdnood een offer om naar dam door te breken. Die actie bleek te kostbaar want ik bouwde vangstanden op waardoor Jeroen in een verloren eindspel terecht kwam. Deze winst vergroot mijn kansen op het WK. De komende vier ronden zijn elke keer een finale," aldus Jansen in zijn terugblik op zijn succesdag.

Baljakin, clubgenoot van Jansen, bereikte niets tegen debutant Peter Schuitema en moest in remise berusten. Baljakin raakte een punt achter op Jansen en staat samen met Scholma op tien punten.