Damvereniging VBI 1 verliest in laatste ronde

In de laatste ronde van de KNDB-competitie verloor Damvereniging VBI wat sneu van Witte van Moort: 11-9. Ook het laatste doel, derde in de Ereklasse, werd niet gehaald.

Notaties Notaties
Animaties Animaties

Damvereniging VBI 1 verliest in laatste ronde

Voor het eerste team van Damvereniging VBI stond in de laatste ronde van de competitie de uitwedstrijd tegen Witte van Moort op het programma. De ploeg uit Westerhaar is altijd een lastige tegenstander, draait evenals de Huissenaren pal onder de absolute top mee en kan altijd voor een verrassing kan zorgen.

De verrassing van VBI dit jaar was winst tegen de nieuwe landskampioen Van Stigt Thans; Witte van Moort speelde gelijk tegen de nummer twee, Hiltex. In de onderlinge wedstrijd trokken de Twentenaren dit jaar aan het langste eind. Het werd een tamelijk fortuinlijke 11-9 overwinning. Daardoor eindigde VBI dit jaar uiteindelijk op de vijfde plaats in de competitie
De eerste uitslag kwam van Joost Hendriksen. Hij speelde een volwaardige remise tegen de op papier veel sterkere Litouwer Alexej Domchev. Dat de beide grootmeesters Guntis Valneris en Alexander Getmanski elkaar niets zouden toegeven was geen verrassing.
Vervolgens ging Alex Mathijsen in de fout. In een vrijwel gewonnen positie maakte hij een fatale blunder tegen Boudewijn Derkx. Fred de Koning kon het niet bolwerken tegen Dik de Voogd. Na een slechte opening ging het verder steeds meer bergaf.
Met een 6-2 achterstand was er nog niet veel aan de hand, want de Huissenaren stonden op bijna alle borden beter. Theo Berends kon een klein foutje van Herman Hilberink niet uitbuiten en kwam tot remise. Alexander Baljakin scoorde vervolgens de eerste en na later bleek de enige winstpartij. Zijn tegenstander Jan Peter Patist probeerde zwaar te verdedigen maar in het eindspel drukte Alexander door.
080223geertengerard.gif Geert van Aalten is een mindere periode helemaal te boven. Hij speelde een volstrekt gelijkwaardige remise tegen oud- Nederlands kampioen en de nummer twee van het vorige NK Auke Scholma. Johan Krajenbrink had de hele partij stevig voordeel tegen Danny Slotboom. Aan het einde bleek dit net niet genoeg voor de winst. Datzelfde gold voor Gérard Jansen tegen Peter Hoopman. Gérard oefende veel druk uit, maar zijn tegenstander wist op het nippertje te ontsnappen. De partij eindigde een teleurstellende remise. Jasper Lemmen had duidelijk voordeel tegen Hin Wong maar ook hij kon dit uiteindelijk niet verzilveren.

Teleurstellend slot DV Huissen

door Anton Janssen

25 feb 2008, 03:08 – WESTERHAAR – DV Huissen is er niet in geslaagd de derde plaats van de ereklasse vast te houden.

De Huissense dammers stelden zaterdag in het slotduel bij Westerhaar zwaar teleur (11-9 verlies) en vielen daardoor van het ereschavot. Huissen zakte uiteindelijk af naar de vijfde plaats van de eindklassering.

DV Huissen kwam in Westerhaar slechts tot een zege. Alexander Baljakin tekende ervoor. De grootmeester rolde Jan Peter Patist op en kroonde zich met 17 punten uit 11 partijen tot topscorer van zijn ploeg.

Alex Mathijsen stond tegen Boudewijn Derkx erg kansrijk. Winst lag in het verschiet totdat de Huissense jeugdtrainer door een foutieve slagkeuze zelfs nog verloor. Guntis Valneris speelde een kleurloze remise tegen de Rus Alexander Getmanski.

Theo Berends handhaafde in een laveerpartij tegen Herman Hilberink zijn plusscore. De remise van Joost Hendriksen met de Litouwer Alexei Domchev was verdienstelijk.

Fred de Koning opende zwak en belandde tegen Dik de Voogd in een onhoudbare positie. De remise van Johan Krajenbrink was een domper want de technisch directeur van Huissen stond beregoed en veroverde een schijf op Danny Slotboom. Teamleider en speler Geert van Aalten was gelijkwaardig aan grootmeester Auke Scholma. Gérard Jansen (tegen Peter Hoopman) en Jasper Lemmen (tegen Hin Wong) stonden voordelig maar winst bleek te hoog gegrepen.

Westerhaar-DV Huissen 11-9: Auke Scholma-Geert van Aalten 1-1, Peter Hoopman-Gérard Jansen 1-1, Dik de Voogd-Fred de Koning 2-0, Hin Wong-Jasper Lemmen 1-1, Danny Slotboom-Johan Krajenbrink 1-1, Alexei Domchev-Joost Hendriksen 1-1, Jan Peter Patist-Alexander Baljakin 0-2, Alexander Getmanski-Guntis Valneris 1-1, Boudewijn Derkx-Alex Mathijsen 2-0, Herman Hilberink-Theo Berends 1-1.