Damvereniging VBI 2 haalt flink uit

door Theo Berends

Het tweede team van damvereniging VBI heeft afgelopen zaterdag, flink huisgehouden in de wedstrijd tegen Gooi- Eemland. In Bunschoten werden de Utrechters met 17-3 verslagen. Nooit eerder won het tweede team met dergelijke cijfers een wedstrijd. Door dit resultaat is het team van Gooi- Eemland gedegradeerd.

De wedstrijd werd gespeeld, in het Denksportcentrum en Passant in Bunschoten. Een geweldig mooie accommodatie voor denksporters. Bunschoten bestaat eigenlijk uit vier gemeenten. Bestuurlijk gezien behoren Eemdijk, Zevenhuizen Spakenburg en Bunschoten tot deze gemeenschap. En met ruim 22.000 inwoners toch redelijke grote stad. Daarvan is volgens mij Spakenburg toch wel de bekendste, van deze vier steden. Zij herbergen een voetbalvereniging, die al vele jaren in de top van het zaterdag amateurvoetbal spelen. Na deze korte intro tijd voor het wedstrijdverslag.

Noodgedwongen gingen wij het twee invallers op pad. Dirk Joosten zou Jos Stokkel vervangen in het eerste, echter Dirk meldde zich zaterdagmorgen wegens ziekte af. Enige paniek in de tent. Joost zou de volgende zijn, die Jos zou vervangen. Echter Joost was niet te bereiken. Dit alles leidde tot het debuut van Fleur Kruysmulder in de hoofdmacht van damvereniging VBI. Mooi dat Fleur haar debuut heeft kunnen maken. En het werd een zeer verdienstelijk optreden van Fleur. Tegen Christian Niami (rating 1411) speelde zij probleemloos remise. Bij ons werd Ruud de Kooter op het laatste moment als invaller opgeroepen.

Joost Hendriksen opende het bal met een overwinning op Anne Wouda. In een redelijk gelijk opgaande partij kon Joost wat druk uit oefenen op wits lange vleugel. Nadat Joost de druk nog wat opvoerde met 39…18-22 trapte Anne in een simpele één om drie.
Toen was het aan Geert van Aalten om zijn achtste (!) overwinning te laten noteren in dit seizoen, tegen de Oekraïner Kyrylo Ivanov. Een vrij onbekende dammer tot nu toe. Na wat speurwerk blijkt dat Kyrylo in 1992 deelnam aan het WK Cadets in Riga. Met een vijfde plaats nog voor Martin Dolfing en net achter Alexander Getmanski. Na ruim tien jaar speelt hij mee in het kampioenschap van Oekraïne. Daarna verdwijnt deze dammer volledig uit beeld. En twintig jaar later, in 2022 duikt hij op DVSB uit Soest. In een zeer boeiende partij waarin de Oekraïner al vanuit de opening een hekstelling innam. In het tempospel wat Geert hem opdrong, kon hij niet anders dan met 15….24-30 de hekstelling verbreken. Zwart werd in het middenspel volledig overspeeld. In een tien om tien stand stond de zwartspeler verloren. Geert maakte de partij met een fraaie combinatie uit.

Rob speelde op het zesde bord tegen Wim Muijs. In een partij die voort krabbelde kreeg een klassiek middenspel. Het leek regelrecht op een puntendeling af te gaan. Echter Wim verwisselde twee zetten. Na 41…11-17 wordt het waarschijnlijk gewoon remise. Maar na 41…03-08? bood hij Rob de gelegenheid om een kleine forcing toe te slaan. Dit buitenkansje liet Rob zich niet ontnemen en won zodoende de partij.Vervolgens was het aan Emiel Leijser om zijn partij tegen de zestig jarige Fred Voorn winnend af te sluiten. Deze veteraan Fred Voorn damt pas twee jaar en komt dus net kijken in de damwereld. Toch bood Fred meer weerstand dan dat je zou verwachten. In een laveer partij gingen de schijven in een rap tempo weer in het doosje. In een uitgedunde stelling kon Emiel rond de vijftigste zet makkelijk een schijfje oprapen. Daarna was het gebeurd met de weerstand.

Remco was de volgende die een overwinning kon laten noteren. Remco speelde een sterke aanvalspartij tegen Bert Roest. De Huissenaar kreeg alle strategische velden gemakkelijk in handen. Zwarts omsingeling was gebaseerd op ruilen. Dan weet het meestal wel. Geduldig het voordeel uitbouwen en dan wachten op de beslissende fout. Dat is Remco wel toevertrouwd en zo geschiedde het dus ook.
Zelf mocht ik het opnemen tegen Henk Vogelenzang de Jong. Vanuit een klassieke opening leek de partij lange tijd in evenwicht. Henk gebruikte dusdanig veel bedenktijd, dat ik verwachtte dat hij in de tijdnoodfase, wel kopje onder zou kunnen gaan. En geheel volgens mijn verwachting gebeurde dat dus ook. Een meer dat welkome overwinning is dit voor mij persoonlijk, in een zeer moeizaam seizoen. De tussenstand na zes uitslagen van 0-12 is ons waarschijnlijk zelden of nooit overkomen.

Vervolgens was het Marcel Janssen die medelijden had met de dammers van Gooi- Eemland. Marcel speelde tegen Leo van der Laan een positioneel goede partij. Leo hield zich vooral bezig het verdedigen van zijn stelling. Dat Marcel in het voordeel kwam mag geen verrassing zijn. Helaas miste Marcel de winnende zet 47…18-23! Leo verdedigde zich correct en Marcel moest teleurstellend remise toestaan.
Willem Hoek speelde tegen Jelmer Martens. De Keller opening was veelbelovend. Maar na 8…14-19 van Jelmer vervlakte de stelling. Willem nam met wit spelend initiatief en zwart neutraliseerde ieder gevaar. Een puntendeling kon dan ook niet uitblijven.

Toen was het de beurt aan Jan van Loenen. Jan trad in het strijdperk tegen Gerard Benning. Jan kwam sterk uit de opening. Wit zocht al vroeg naar een uitweg om niet in een kettingstelling verzeild te raken. Jan zette daar een massief centrumblok tegenover. Met de nodige verdedigende ruiltjes kon de witspeler zich nog staande houden. En wonder boven wonder geraakte Jan in een remise-eindspel. Tevreden zat Gerard achter het bord ervan uitgaande dat de stelling remise was. Dat klopte ook, echter met 56.40-12? maakte hij een verschrikkelijke blunder. Jan kon wederom twee punten op zijn conto bijschrijven. Het slotakkoord was voor Ruud de Kooter. Als invaller voor Fleur mocht hij op het eerste bord opnemen tegen Bertus de Harder. Na een rustige klassieke partij wikkelde Ruud middels een vijf om vijf ruil af naar een gelijkwaardige stelling. Geen van beide spelers konden aansprak maken op meer dan remise.

Conclusie van deze wedstrijd is, dat we de nederlaag in de vorige ronde goed verwerkt hebben. Een gewillige tegenstander die ook niet te beroerd was om de helpende hand te reiken. Vier partijen werden wel heel gemakkelijk weggegeven door onze tegenstanders. Dat Gooi- Eemland degradeert mag geen verrassing zijn.
Ons resteren nog twee wedstrijden. Eerst op 25 februari thuis tegen Samen Sterk. Daar kunnen we de beste nummer twee worden van de twee hoofdklasse groepen. Daarmee ontlopen we waarschijnlijk een verre uitwedstrijd in Friesland of Gouda. Dan volgt op 11 maart een promotiewedstrijd tegen CTD uit Arnhem of tegen DES uit Lunteren.