Damvereniging VBI 2 sluit in stijl af

door Theo Berends

Het tweede tiental van damvereniging VBI Huissen heeft de laatste competitiewedstrijd in hoofdklasse B in stijl afgesloten. Het team won zeer overtuigend van het Zuid-Hollandse Samen Sterk uit Hazerswoude met de veelzeggende cijfers15-5.

Zoals veel andere team hebben zij ook al veel moeite om met een compleet team de strijd aan te gaan. Wel zeer attent dat zij vooraf al aangaven dat ze met slecht negen spelers naar Huissen zouden komen. Het moet voor de andere teamspelers toch zeer frustrerend zijn om niet voltalig aan de competitiewedstrijd te beginnen. Zeker als er ook nog wat op het spel staat. Wanneer er overmacht is het spel is, is daar alle begrip voor. Er kunnen altijd belangrijke zaken voordoen en dan is dammen ook maar een (belangrijke) bijzaak.

Moet wel eerlijk bekennen dat afzeggen voor een competitiewedstrijd in mijn woordenboek niet voorkomt. Dammen en zeker in een team, moet gezellig, ontspannend en tevens boeiend zijn. Helaas is ons derde team ook bekend met dit onaangename fenomeen. Wanneer we nog jaren in competitie verband willen blijven dammen, dan moeten ook dit probleem toch echt op gaan lossen. Bij veel dammers moet schijnbaar nog ergens een knop omgezet worden. Een schrikbeeld is dat we van tientallen naar achttallen naar zestallen gaan om de clubcompetities in stand te houden?

Met de wetenschap dat Samen Sterk met negen dammers zou komen, hadden wij de opstelling iets aangepast. Door droevige omstandigheden moest Marcel deze wedstrijd afzeggen. Zijn vervanger was Rob Schrooten. Emiel zat aanvankelijk op het reservebankje. Rob Schrooten doorgeschoven naar bord zeven en Emiel naar bord tien. Ondanks het reservebankje mocht Emiel toch nog twee punten aan persoonlijke score toevoegen. Hoogste tijd voor het wedstrijdverslag.

Geert van Aalten opende de score door een simpele overwinning op rating-loze Peter Slagter. In een betere stelling trapte Peter in een simpele één om twee. Niet veel later gaf hij op. Door deze overwinning behaalde Geert de monsterscore van 19 van de 22 te behalen punten binnen. Een ongekende score bij zijn “debuut” jaar in ons tweede team. Geert werd hiermede topscoorder van de Hoofdklasse B. Hij bleef de Doetinchemer Hans Rinner nipt voor op basis hoger tegenstandergemiddelde.

Fleur had zaterdag ook weinig moeite met Bastiaan de Gunst. Het gebeurt niet vaak dit seizoen, dat Fleur een tegenstander trof met een lagere rating. Met een listige combinatie forceerde Fleur een doorbraak op zwarts lange vleugel. Behoedzaam wikkelde zij dit bekwaam af.

Toen was tijd voor Samen Sterk om wat terug te doen. Micha van Tol won eveneens met een simpele combinatie van Remco Vredenberg. In een fraaie aanvalspartij speelde Remco sterk. Op het moment van de misser staat hij waarschijnlijk zo goed als gewonnen. Gewoon 33.44-40! en zwart heeft grote problemen omdat 33…14-19? faalt wegens 34.28-23 35.27-22 36.29-24 37.34×5+ Jammer Remco je kunt fantastische partijen spelen. Missers maken we allemaal wel een keer. Misschien toch gewoon weer wat meer gaan spelen?

Zelf mocht het opnemen tegen invaller Dick de Jong. Het werd een boeiende partij, die zomaar heel anders had kunnen aflopen. Na een half-klassiek openingsspel, vluchtte Dick met 15.27-21×21 naar de rand. Ik bouwde gestaag aan een hecht centrumblok. Achteraf had ik een spijt van de vroege opstoot 23.23-28. Rustig verder bouwen met of 6-11 of eerst 2-7 en dan 6-11 was beter geweest. Nu ontstond er een spannende stelling met diverse combinatie mogelijkheden. Nadat allemaal overleeft te hebben betaalde het overwicht zich uit in een overwinning.

Rob Schrooten speelde Martin de Jong een zeer boeiende partij in het Roozenburg-systeem. Martin probeerde de Drost-variant te spelen, maar dat kwam niet helemaal uit de verf. Nadat de stelling wat overzichtelijker was geworden stond Rob beter. Hij bouwde zijn voordeel verder uit en wikkelde behoedzaam af naar een overwinning.

Vervolgens kwam de eerste puntendeling op het scorebord. Jan van Loenen bond de strijd aan met Arjen de Mooij. In een klassieke partij ging het lange tijd gelijk op. De partij was volledig in balans. Totdat Arjen afwikkelde met 42…23-28. Na slaan 43.32×12 is er weinig reden tot zorg. Maar Jan sloeg 43.32×14 en moest daarna nog vol aan de bak om niet te verliezen. Maar wij kennen Jan inmiddels, als de remise erin zit, dan haalt Jan die eruit. Zo ook in deze partij. Hiermee bracht Jan zijn seizoen totaal op 18 (!) punten. Goed voor de vierde plaats op de topscoorderslijst van de Hoofdklasse B. Echt een topseizoen voor Jan van Loenen.

Aan het vierde bord ging Dirk Joosten de strijd aan met Wouter Morssink. Twee spelers die aan elkaar gewaagd zijn, maakte er een uiterst onderhoudende partij van. In deze fraaie flankpartij testen beiden spelers de kracht van hun tegenstander. Uiteindelijk werden de punten gedeeld. Deze partij verdient het om verder onderzocht te worden. Zeker na de ruil 28…27-31 is deze stand meer dan de moeite waard om te analyseren.

Maurits Meijer was de tegenstander van Joost Hendriksen. Joost spelend met wit koos voor de aanval. Zwart probeerde te omsingelen, maar dat lukte niet echt. Tot driemaal plaatste Maurits een zwarte schijf op veld 27. Tweemaal ging dat nog goed. De derde keer was dat eenmaal teveel. Joost puzzelde deze voorpost op en won het afspel moeiteloos. Dit was alweer zijn zevende partij overwinning in deze competitie. Met zijn score van 16 punten, eindigde Joost op de zesde plaats op de algehele topscoorderslijst. Knappe prestatie Joost!

Willem Hoek was de laatste speler in nog aan het spelen was tegen Eelco Kuipers. Na een rustig begin ontplofte de strijd na 37…23-29 volledig. Nadat Willem twee zetten later schijfwinst had afgedwongen leek de zijn overwinning aanstaande. De Huissenaar gunde zijn tegenstander nog een eindspel wat hij dus niet correct speelde. Op zet 58…7-11 is het veel beter om zo snel mogelijk een tweede dam te halen met 25-30. Dan is de tegenstand definitief gebroken. Nu ontsnapte Eelco met een puntendeling.

We kunnen terugkijken op een uitzonderlijk goed seizoen. Nooit eerder wonnen we zoveel wedstrijden (10) als in dit seizoen. Een geweldige prestatie die we samen tot stand hebben gebracht. Gezelligheid, samenhorigheid, vechtersmentaliteit en plezier, hebben tot dit resultaat geleidt. Het is een feest om in dit team en met dit team op pad te gaan. Door deze prestatie wacht ons nog een bonuswedstrijd. Een promotiewedstrijd tegen onze damvrienden van CTD uit Arnhem. Laten we vooral genieten van deze wedstrijd en strijden voor wat we waard zijn.

Deze wedstrijd wordt gespeeld op zaterdag 11 maart in Arnhem. Speellokaal is Wijkcentrum Vredenburg, Slochterenweg 29, 6835 CD Arnhem. Waarschijnlijk zal deze wedstrijd zoals al hun thuiswedstrijden, om 12.30 uur beginnen.