Damvereniging VBI 3 gekkenhuis!!

door Remco Vredenberg

Zaterdag 28 januari speelde het derde team van VBI tegen Heijamans Excelsior 3. Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Er werd met 18-2 gewonnen. Voor velen, waaronder ondergetekende, was dit de grootste overwinning ooit geboekt.
We hadden de opstelling wat anders als anders gedaan zaterdag. Normaliter zouden we heel voorspelbaar Coen, Remco of Henk op 1,2,3 zetten. Deze keer ging het anders. De gezusters Aleven mochten ‘gebroederlijk’ op de hoogste borden zitten. Niet meer de mannelijke senioren, maar de vrouwelijke jeugdspeelsters mochten het team aanvoeren. Ook leuk was dat de rest van het team op alfabetische volgorde mocht plaatsnemen. Boogaars zat aan bord 4 en Willemsen mocht dus aan bord 10 aanschuiven.

De wedstrijd op zich kon niet veel beter uitpakken dan dat het in de praktijk deed. Na een uur spelen stonden we eigenlijk al met 10-0 voor. Tessa had geen partij en Jos, Henk, Remco, Theo wonnen tegen respectievelijk Jelle van Dijk, Ton van Meerten, Astrid Kastelijn en Giovanni Engels.
Heijmans was met veel jeugdspelers naar Huissen afgereisd en die hebben nog al de neiging om snel te spelen. In dit geval was dat niet anders en mede daardoor vlogen de schuiven wel erg snel in het doosje. Vooral combinaties zorgde ervoor dat er snel gewonnen werd. Ik denk dat Heijmans dezelfde visie heeft als onze club de afgelopen jaren wat betreft jeugd. Dat wil zeggen: Het is voor jonge spelers belangrijker om veel te spelen dan om op korte termijn resultaat te boeken.

De mooiste overwinning van vandaag kwam van de hand van Geert. Hij speelde zijn tegenstander weg. Een combinatie van mooi centrumspel en een effectieve flankaanval zorgde ervoor dat hij zijn tegenstander Jan Bergmans kon wegdrukken. Hierna was het Lisa die twee punten kon bijschrijven voor de club. Lisa speelde strak in tegenstelling tot haar tegenstander Frans Engels die af en toe wat scheve zetten produceerde. Een slechte kerkhofaanval en een combinatie maakte voor Lisa de weg vrij voor een overwinning. De tussenstand was nu 14-0. Er zat op dit moment dus nog een 20-0 overwinning in.
Jammer genoeg ging dit niet door. Richard kon in zijn partij tegen Roy Slagter niet verder komen dan een punt. Richard stond veel beter en mocht naar mijn mening ook wel winnen. Toch had Richard wat problemen met de afwerking en moest genoegen nemen met een gelijkwaardige remise. Lotte deed hetzelfde als Richard en pakte ook een punt tegen Ties Slagter in een wat oppervlakkige partij. Als laatste klaar waren Coen en Cees van Iersel. Het ratingverschil tussen deze twee spelers was aanzienlijk. Toch kon Coen lange tijd geen voordeel boeken. Na een lange partij kon Cees van Iersel de concentratie niet vasthouden en verloor in een overmachtseindspel.

VBI 3 staat na deze monsteroverwinning op acht punten uit negen wedstrijd en bevind zich hiermee in de middenmoot.