Damvereniging VBI laat Van Stigt Thans ontredderd achter

door Joop Hendriksen

Damvereniging VBI heeft de wedstrijd in de nationale ereklasse tegen Van Stigt Thans uit Schiedam met de overtuigende cijfers van 14-6 gewonnen. De meervoudig nationaal kampioen van de laatste jaren wordt geplaagd door sponsorproblemen en moet dit jaar een trapje lager spelen. Met een zesde plaats op de ranglijst blijft het een  gevaarlijke outsider.

De Huissenaren lieten zich niet in het minst  imponeren. Pim Meurs en Geert van Aalten begonnen goed en maakten met winstpartijen het eerste verschil. Gérard Jansen volgde met remise, maar Guntis Valneris voegde weer een winstpartij toe. Joost Hendriksen en Rik Keurentjes speelden remise, maar Alexander Baljakin scoorde de vierde overwinning.  Peter Hoogteijling moest als enige een nederlaag incasseren maar onmiddellijk daarna maakte Johan Krajenbrink gehakt van zijn tegenstander.  Fred de Koning speelde tenslotte tegen meervoudig wereldkampioen Gantwarg een prima remise.

De nationale damcompetitie 2011-2012 nadert nu haar ontknoping. De Huissenaren staan aan kop van de ranglijst. Op één punt volgt  Witte van Moort uit Westerhaar. Weer een punt lager staat  Apeldoorn. Dat zijn ook precies de tegenstanders in de laatste twee competitiewedstrijden. Op 11 februari volgt de uitwedstrijd tegen Apeldoorn. Dat is een sterke ploeg die voor zijn laatste kans vecht. De laatste wedstrijd op 25 februari tegen Witte van Moort is zo mogelijk nog zwaarder. De Twentenaren maken gebruik van de mogelijkheid om enkele wereldsterren in te zetten die  slechts in de moeilijkste wedstrijden worden opgesteld.  Maar  Damvereniging VBI begint aan de eindsprint in de wetenschap dat het de kaarten voor de nationale damtitel  in eigen hand heeft.