Damvereniging VBI boekt volle winst tegen Hijken

door Joop Hendriksen

In de Nationale Competitie stond voor Damvereniging VBI de wedstrijd tegen Hijken DTC, de nationale kampioen in de twee laatstgehouden NC’s van 2019 en 2020, op het programma.  Alle ingrediënten dus voor een spannende wedstrijd.

De eerste klap was voor Hijken. Invaller Joost Hendriksen speelde een goede partij maar liep in een zetje en leverde beide punten in. Toine Brouwers sloeg terug in een aanvalspartij die hem gaandeweg steeds meer voordeel opleverde. Jos Stokkel leverde een gelijkwaardige remise af.

Gérard Jansen zette zijn team vervolgens op voorsprong.  In een aanvankelijk gelijk opgaande partij kreeg hij voordeel na een dam- en schijvenwisseling. Wouter Ludwig vergrootte de voorsprong. Zijn tegenstander zag vermoedelijk de bui al hangen en ging in tijdnood een uiterst risicovolle aanval aan. Dat loopt vaak verkeerd af.

Johan Krajenbrink had licht voordeel maar dat was niet voldoende voor de winst. Hetzelfde gold voor Odin Mol. De partij tussen de nummers 1 en 2 van de nationale ranglijst, wereldkampioen Roel Boomstra en Alexander Baljakin, leverde interessant spel op waarin beide spelers het gevecht niet schuwden. Uiteindelijk leverde het een te verwachten remise op.

Jasper Lemmen kwam tot een gelijkwaardige remise. Guntis Valneris kwam niet verder dan een licht voordeel en beruste uiteindelijk in remise.
Door deze 12-8 uitslag staat Damvereniging VBI nu op de 2e plaats in de ranglijst. Gezien het nog resterende programma levert dit goede kansen op om dit tot het einde te handhaven.