DUO te sterk voor Damvereniging VBI 2

door Theo Berends

Afgelopen zaterdag heeft het tweede team van damvereniging VBI het niet kunnen bolwerken tegen de dammers uit oost. DUO is een fusieclub met de wortels in Vorden en Doetinchem. Begin deze eeuw zijn ze gefuseerd en spelen met enige regelmaat in de hoogste divisie. In het seizoen 2019/2020 waarin de competitie nog volledig werd uitgespeeld, zijn zij gedegradeerd uit de ereklasse. Het kampioenschap in deze hoofdklasse A is inmiddels vergeven aan HDC uit Hoogeveen.

De overige subtoppers strijden nog voor een tweede plaats welke recht geeft op een promotiewedstrijd. In die wetenschap was deze wedstrijd van cruciaal belang. De dammers uit oost hadden een puntje voorsprong op de Huissenaren. Door onvoorziene omstandigheden moesten we ook nog met twee invallers aantreden. Dat het een moeilijk middagje zou worden, dat was vooraf al wel duidelijk.

Maar ook DUO had zo haar problemen. Zij traden aan met drie reservespelers. Omdat het openbaar vervoer stillag had Denise van Dam grote moeite om Doetinchem te bereiken. Uiteindelijk was Gep Leeflang “de Bob” en konden beiden spelers van om 12.45 achter de borden plaats nemen. Marcel Janssen speelde een sterk aanvallende partij tegen Gerrit Wassink. Maar na tweeëntwintig minuten werd er remise overeen gekomen. Beide spelers gingen zo op in hun partij dat zij niet in de gaten hadden dat de wedstrijdklok niet juist was ingesteld. Zij kregen de minuut na iedere zet er niet bij. In goed overleg besloten de spelers de strijd te staken. Jammer, want Marcel lijkt een kansrijke stelling in handen te hebben.

Remco Vredenberg speelde tegen invaller Ben Okken een solide partij. Veel risico’s werden er niet genomen en ook hier werd de vrede snel getekend. Gerard Boogaars die wegens privéomstandigheden Jo Weijman moest vervangen, trof het niet met hun sterkste speler Jochem Zweerink. De Huissenaar speelde een ijzersterke partij maar vergat zichzelf te belonen met een punt. Jochem wist zich geen raad met de aanvalsdrift van Gerard. Helaas koos de Huissenaar op de veertigste zet van 34-30? Wanneer hij adequaat had gehandeld en 40.34-29! had gespeeld dan was de remise een feit geweest. Nu werd de partij met een lichte combinatie beslist.

Emiel Leijser beleeft ook niet zijn beste seizoen. Vandaag delfde hij het onderspit tegen “laatkommer” Gep Leeflang. Emiel koos met zwart voor de aanval maar kreeg na 16…11-17? problemen met zijn opbouw. Veel beter is mijns inziens 16…18-22! Doordat Leeflang veld 28 onder controle kreeg, bleef Emiel lastig spel houden. De problemen groeide Emiel boven het hoofd en na zijn ruil met 30…14-19 werd hij verrast met de tegenruil 32.32-27 waarna schijfverlies niet meer kon worden voorkomen. Enige tijd later gaf Emiel op.

Jan van Loenen smaakte vandaag weer eens het genoegen van een overwinning. Tegen Tom Rinner kreeg Jan na een klassiek begin en uitwisseling van de schijven 24 en 27, mooi randspel. In een zeer goede stelling trapte Tom in een lichte doorbraakcombinatie. Het verkregen voordeel werd uiteraard vakkundig afgewerkt. Aan het achtste bord trof Willem Hoek, onze aftredende voorzitter, Denise van Dam. Denise begon met driekwartier vertraging aan deze partij. Zij zocht met zwart de aanval. Dat ging redelijk goed totdat zij terug ruilde met 26….14-19  27…..18×9? Hierna forceerde Willem schijfwinst wat niet veel later in partijwinst resulteerde. Hiermee bracht Willem de wedstrijd weer in evenwicht met een tussenstand van 6-6.

Zelf had ik vandaag een lastig te bestrijden tegenstander in Henk Hoekman. Ook hier was het materiaal niet op orde. Na vijftig minuten hadden we beiden vijfentwintig minuten bedenktijd verbruikt en twintig zetten gespeeld. Vroeger kon je een arbiter hiervoor inschakelen, maar die tijd ligt ook al achter ons. In goed overleg kregen beiden spelers er twintig minuten bij en konden we verder. Zoals Gerrit Boom dit soort spelers ooit omschreef als “spelers van gewapend beton”. Je kunt er moeilijk van winnen, maar wel degelijk van verliezen. Met wit spelend kreeg ik wel makkelijker spel. Probeerde druk uit te oefenen op zwarts lange vleugel. Henk anticipeerde hier prima op in het middenspel. Van enig voordeel was geen sprake zodat de punten werden gedeeld.

Rob Schrooten speelde tegen Dinant Spieker aanvankelijk sterk. Na de opening kwam er een Roozenburg stelling op het bord. Na wat hee- en weer ruilen kreeg de partij een klassiek karakter. Dat leidde naar de bekende klassieke Woldouby positie. Dit had Rob natuurlijk kunnen voorkomen door 37…23-29! te spelen. De Woldouby stelling spelen met heel weinig bedenktijd, dat is gewoon zelfmoord. Dat kun je bijna nooit goed doen. En zo geschiedde dus ook. Maar op moment van opgeven moet Rob “gewoon” 46…26-31! spelen. Winst is dan nog ver weg voor de Doetinchemer.

Peter Litjens debuteerde in het tweede als vervanger van Joost Hendriksen. Peter speelde een klassieke partij waarbij wel vergat om de aanval te zoeken met 27-22. In de partij verzwakte hij zijn eigen rechtervleugel en kwam minder te staan in het middenspel. Waarschijnlijk heeft Peter toch met te veel ontzag voor zijn tegenstander gespeeld. Dat was helemaal niet nodig want in Tom Westhof trof hij een tegenstander van gelijke sterkte. Peter heeft wel met passie gespeeld maar dat was te weinig om een resultaat te halen. Na ruim vierenhalf uur gaf hij zich gewonnen.

Als laatste was Fleur Kruijsmulder verwikkeld in een lastige stelling. In een laat klassieke stelling had Fleur het moeilijk. In een vijf om vijf bleef Fleur ijzig koelbloedig een manoeuvreerde zo naar een verdiende puntendeling. Van telleurstelling was achteraf geen sprake. Natuurlijk wil je altijd de wedstrijden winnen maar gezien de omstandigheden was dit resultaat wel oké. Degraderen kan niet meer en voor plaats twee komen we op dit moment tekort.

De volgende ronde spelen we thuis tegen onze vrienden uit Lent. Die wedstrijd staat gepland voor zaterdag 5 maart. Dan zijn we wel verlost van alle coronamaatregelen en is ook publiek weer welkom.