Damvereniging VBI eenvoudig langs DuO

In de zesde ronde versloeg het eerste team DuO met duidelijke cijfers: 13-7.

Notaties Notaties
Animaties Animaties

Damvereniging VBI klimt naar derde plaats in de ereklasse

Voor het eerste team van damvereniging VBI stond de wedstrijd tegen Dammers uit Oost op het programma. De Achterhoekers zijn dit jaar niet in goeden doen en nemen een bescheiden plaats op de ranglijst in. Niettemin was het van belang scherp te manoeuvreren want de spelers kennen elkaars sterke en minder sterke kanten maar al te goed.

071124hendriksenvalneris.gif Guntis Valneris speelde tegen de jonge Wouter Ludwig, die de strijd niet uit de weg ging. Dat is een prijzenswaardige maar levensgevaarlijke instelling en dat bracht de Huissenaren meteen op voorsprong. Geert van Aalten had tegen Marcel Knipper wel het beste van het spel, maar kon de winst net niet verzilveren. Joost Hendriksen speelde een gelijkwaardige remise tegen Arjan van den Berg.
De volgende uitslag bracht weer winst voor de Huissenaren toen Alexander Baljakin zijn tegenstander Henk Ruesink in het eindspel eenvoudig opzij zette. Gérard Jansen had tegen Peter Schellekens wel veel voordeel, maar zijn tegenstander kon juist op tijd de remisehaven bereiken. Jasper Lemmen doet het goed als nieuwkomer in het Huissense team. Hij versloeg Henk Grotenhuis ten Harkel en haalde zijn derde overwinning in deze competitie binnen. Alex Mathijsen had licht voordeel tegen Gerrit Wassink. Hij kwam goed uit de tijdnoodfase, maar bereikte kwam uiteindelijk niet meer dan remise. Johan Krajenbrink speelde tegen de nummer vier van de wereldranglijst voor vrouwen Nina Hoekman. Johan had enig voordeel, maar uiteindelijk gaven de beide bondstrainers elkaar weinig toe.
Fred de Koning speelde een interessante wedstrijd tegen de kopman van de bezoekers Wieger Wesselink. Na de tijdnoodfase kon hij doorbreken naar dam. Dat was voldoende voor remise. Theo Berends rondde af met een remise na licht voordeel tegen Jochem Zweerink. De uitslag werd dus 13-7 en daarmee bezetten de Huissenaren nu de derde plaats op de ranglijst.
De twee lijstaanvoerders Hiltex en Van Stigt Thans spelen de volgende ronde regen elkaar en bij winst van laatstgenoemde kunnen de Huissenaren weer aan de top aansluiten. Wint Hiltex dan lijkt de competitie beslist.

DV Huissen denkt nog aan de titel

door Anton Janssen

26 nov 2007, 03:29 – HUISSEN – DV Huissen heeft zaterdag een eenvoudige thuisoverwinning behaald op Dammers uit Oost (DUO). De Huissense dammers namen met de 13-7 winst de derde plaats in de Ereklasse over van Hijken/DTC dat sneuvelde bij Amsterdam.

 

Slideshow image
DV Huissen-speler Geert van Aalten kwam in de wedstrijd tegen Dammers uit Oost remise overeen met Marcel Knipper.foto Flip Franssen

Huissen had opmerkelijk weinig moeite met de Doetinchemmers die in Wieger Wesselink hun enige topper hebben. Teamleider Geert van Aalten: "Wij kennen hun spelers door en door. Bij sommigen zit er sleet op. Wij hopen te blijven meedoen om de landstitel. Wat deze winst waard is, zal blijken na de volgende ronde waarin de favorieten Amsterdam en Schiedam elkaar ontmoeten. Als Amsterdam wint, is de competitie beslist."

De winst voor DV Huissen kwam zaterdag op conto van Guntis Valneris, Alexander Baljakin en Jasper Lemmen. In de overige zeven partijen werden de punten gedeeld. Halverwege de competitie zijn Gérard Jansen, Baljakin en Lemmen met elk negen punten uit zes de productiefste Huissense spelers.

De Huissense victorie tegen DUO begon vlot. Valneris revancheerde zich voor het verlies in de vorige ronde. De Let trof in de jeugdige Wouter Ludwig een tegenspeler die wil ‘meedammen’. Zijn moedige opzet leed schipbreuk. Valneris besliste de partij met een slagzet. Van Aalten bereikte tegen Marcel Knipper veelbelovend spel maar strandde met remise. Die uitslag liet ook Joost Hendriksen na een laveerpartij tegen Arjan van den Berg noteren.

Baljakin voerde tegen Henk Ruesink de spanningen met een wederzijdse doorstoot op. Ruesink ging na een mooi offer van de grootmeester in een volle stand onderuit. Jansen had een langdurig overwicht op Peter Schellekens. Die wrong zich in alle bochten om beslissend nadeel te ontlopen: remise. Lemmen voelt zich steeds beter thuis bij zijn nieuwe club. Met zijn partij uit één stuk met winst op Henk Grotenhuis ten Harkel toonde hij zich een aanwinst.

Het spelbeeld van Alex Mathijsen tegen Gerrit Wassink was grillig maar bood de Nijmegenaar de beste bordkansen. Remise was ook de uitslag tussen Krajenbrink en meervoudig vrouwenkampioene Nina Hoekman na een duel waarin de Huissense technisch directeur een licht overwicht had.

Fred de Koning nam het op tegen Wesselink en leek optisch minder te staan. Het evenwicht keerde in de tijdnoodfase terug waarna Wesselink met een verrassende wending alle registers open trok. De puntendeling kwam voor De Koning niet in gevaar. Theo Berends was weer het laatste klaar. Zijn prachtige treffen tegen Jochem Zweerink oogde kansrijk. Na een wisselend verloop liep dit ook naar remise.

DV Huissen-Dammers Uit Oost 13-7: Guntis Valneris-Wouter Ludwig 2-0, Joost Hendriksen-Arjan van den Berg 1-1. Fred de Koning-Wieger Wesselink 1-1, Gérard Jansen-Peter Schellekens 1-1, Johan Krajenbrink-Nina Hoekman 1-1, Alexander Baljakin-Henk Ruesink 2-0, Theo Berends-Jochem Zweerink 1-1, Jasper Lemmen-Henk Grotenhuis ten Harkel 2-0, Alex Mathijsen-Gerrit Wassink 1-1, Geert van Aalten-Marcel Knipper 1-1.