Damvereniging VBI heeft geen moeite met Heijmans Excelsior

In de tiende ronde versloeg Damvereniging VBI Heijmans Excelsior met 14-6.

Notaties Notaties
Notaties Notaties

Damvereniging VBI -1 boekt stevige overwinning

De voorlaatste competitiewedstrijd van dit seizoen bracht het eerste team van damvereniging VBI een te verwachten overwinning tegen Heijmans Excelsior uit Den Bosch. VBI bezet nu de derde plaats op de ranglijst. Om die te behouden moet er in de laatste wedstrijd tegen Witte van Moort gewonnen worden. De Twentenaren zijn altijd zeer geduchte tegenstanders.

080209damverenigingvbi1.gifDe wedstrijd begon al meteen goed toen Alex Mathijsen na een blunder van zijn tegenstander Jan van den Hooff de beide punten incasseerde. Jasper Lemmen trof in Hans Ladage een taaie tegenstander. De wedstrijd ging gelijk op en eindigde in remise. Geert van Aalten’s tegenstander Gijs voor de Poorte probeerde een aanval via een omsingeling. Geert liep daar niet in scoorde het tweede winstduel voor de Huissenaren. Johan Krajenbrink was niet in goeden doen. Hij beging tegen Harry Kolk vanuit een goede stand een van zijn zeldzame blunders en kon opgeven. Fred de Koning speelde tegen Roep Bhawanibhiek. De Bosschenaar koos voor een tamme partij. Fred probeerde nog wel wat, maar uiteindelijk leidde dat niet verder dan remise. Alexander Baljakin probeerde via zijn bekende recept maximale druk uit te oefenen op zijn tegenstander Mari van Ballegooijen. Deze wist echter ternauwernood een remise in de wacht te slepen. Guntis Valneris bouwde de Huissense voorsprong verder uit door fors tempospel tegen Wim van der Kooij. De groepsleider in de halve finales van het NK liep vast en kon opgeven. Gérard Jansen won al vrij snel een schijf tegen Ties Slagter. Deze kon het spel nog wel enige tijd rekken maar toen trok Gérard de overwinning naar zich toe. Joost Hendriksen speelde tegen Adri Vermeulen positioneel sterk, kwam tot een klein voordeel en wist dit gaandeweg tot schijf- en partijwinst uit te bouwen. Theo Berends ging aanvankelijk gelijk op tegen Ingo Greveraars. Hij maakte in het late middenspel een foutje maar kon uiteindelijk de remisehaven bereiken. Zodoende eindigde de partij in een 14-6 overwinning voor VBI.

DV Huissen lonkt naar ereschavot

door Anton Janssen (De Gelderlander)

11 feb 2008, 03:06 – HUISSEN – DV Huissen heeft zaterdag in de voorlaatste speelronde van de ereklasse fors uitgehaald. De dammers uit Huissen waren in het eigen ’t Koelhuis veel te sterk voor het laaggeklasseerde Excelsior: 14-6.

Huissen, dat in de strijd om het Nederlands kampioenschap is uitgespeeld, hield met de zege de derde plek van de ranglijst vast en mag blijven hopen op een plaats op het ereschavot. Huissen sluit de competitie over twee weken af, met de wedstrijd in en tegen Westerhaar.

DV Huissen had bitter weinig te stellen met het uit Rosmalen afkomstige Excelsior. "We kregen weinig tegenstand van ze", zo keek speler en teamleider Geert van Aalten van Huissen terug op het eenzijdige treffen. "Excelsior had zich al bij voorbaat bij verlies neergelegd. Ze probeerden links en rechts een puntje te pakken. Die tactiek was een kolfje naar onze hand."

Het duel werd nooit een echte wedstrijd want door het overwicht aan de borden van Gérard Jansen en Alex Mathijsen was Huissen al snel zeker van een 4-0 voorsprong. Jansen won tegen invaller Ties Slagter snel een schijf en hield dat voordeel tot in het eindspel vast. Mathijsen had zijn stelling beter ingericht en veroverde snel twee schijven op Jan van den Hooff.

Van Aalten en Joost Hendriksen lieten voor Huissen hun eerste competitiewinst noteren. Van Aalten zat in zijn favoriete speltype. De teamleider maakte tegen Gijs voor de Poorte zijn inblikpartij met voor elk nog elf schijven resoluut uit. Hendriksen bereikte met degelijk spel terreinvoordeel en drukte zijn tegenstander Adri Vermeulen steeds verder weg. Na een foutje van de Brabander was het gebeurd.

Johan Krajenbrink beet voor het eerst dit seizoen in het stof. Hij had tegen Harry Kolk een superieure stelling maar investeerde te veel tijd in de winstvoering. De technisch directeur van Huissen werd opgejaagd door de klok, blunderde en kon opgeven. Guntis Valneris besliste zijn partij tegen theoreticus Wim van der Kooij met enkele krachtzetten.

In de partijen van Jasper Lemmen (tegen streekgenoot Hans Ladage) en Fred de Koning (tegen Roep Bhawanibhiek) bleef het evenwicht bewaard: remise. Dat was uiteindelijk ook de uitslag bij clubtopscorer Alexander Baljakin. De winst op Mari van Ballegooijen leek een kwestie van tijd totdat de Brabander direct na de tijdnoodfase onverwacht het remisegaatje vond.

Theo Berends was de Huissense kopman en zat weer het langste aan het bord gekluisterd. Hij leverde met Ingo Greveraars een pittig treffen af. Berends knokte zich naar de puntendeling en legde zo de eindstand van 14-6 vast in de boeken.

DV Huissen-Excelsior 14-6: Theo Berends-Ingo Greveraars 1-1, Guntis Valneris-Wim van der Kooij 2-0, Johan Krajenbrink-Harry Klok 0-2, Joost Hendriksen-Adri Vermeulen 2-0, Jasper Lemmen-Hans Ladage 1-1, Alexander Baljakin-Mari van Ballegooijen 1-1, Alex Mathijsen-Jan van den Hooff 2-0, Geert van Aalten-Gijs voor de Poorte 2-0, Fred de Koning-Roep Bhawanibhiek 1-1, Gérard Jansen-Ties Slagter 2-0.